Електробус у Львові: переваги і проблеми

9499 0
Про придбання електробуса у Львові говорять не перший рік. Так, депутати Львівської міської ради ще торік внесли зміни до спеціального фонду бюджету міста на 2013-ий і тим передбачили 6 мільйонів гривень на закупівлю одного тролейбуса та одного електробуса. Виготовленням електробуса займеться львівський концерн «Електрон».
Електробус від концерну Iveco / фото: Iveco Bus

Електробус від концерну Iveco / фото: Iveco Bus

У проекті ухвали за ці гроші пропонували закупити 3 тролейбуси. Однак депутати підтримали пропозицію бюджетної комісії Львівської міськради використати ці 6 мільйонів на закупівлю тролейбуса та виготовлення електробуса, пише Львівська пошта.

У мерії кажуть, що електробус – екологічний вид міського транспорту і приклад раціонального використання на пасажирському транспорті дешевої (порівняно з бензиновим і дизельним паливом) електроенергії.

«До кінця року «Електрон» повинен виготовити новий електробус. Він набагато вигідніший за маршрутки. На добу, аби він повністю виїздив увесь маршрут, на заправку необхідно витратити 270-280 гривень. Це те, що підприємець заплатить за зарядку машини. Заправка одного автобуса такої місткості, як 12-метровий електробус, коштує в межах 2000 гривень на добу», – зазначив Віктор Щир.

Коли електробус лише розробляли, то його вартість коливалася в межах 2 мільйонів гривень. Міські перевізники кажуть: хоча електробус екологічно чистий, ніби й економний, але такого добра собі дозволити не можуть. 

«Про покупку електробусів навіть не задумувався з кількох причин. По-перше, електробус – дороге задоволення. По-друге, у нас зараз дуже жорстка кредитна система, позики надзвичайно високі. Нині робити такі покупки нереально», – розповів директор “Міра і К” Микола Шкурган. 

Віктор Щир переконує, що електробус окупиться значно швидше, ніж автобус. У нього є багато переваг: заряджання тягових акумуляторів електробуса відбувається в парку від спеціального високовольт­ного зарядного пристрою, передбачена можливість підзарядки акумуляторів під час рекуперативного гальмування і при русі вниз схилами (при перемиканні двигуна в режим генератора). Ресурс роботи тягових акумуляторів електробуса – не менше 5 років.

На відміну від автобуса, у електробуса є проста конструкція та управління, зручність техобслуговування, великий міжсервісний пробіг і підвищені вимоги безпеки руху та пасажирів. Електробус є повнопривідним, у його компонуванні застосована схема “мотор-колесо”, що дозволило пов­ністю відмовитися від коробки передач і карданного вала. 

Електробус обладнаний пандусом для заїзду пасажирів на інвалідному візку та спеціальним місцем із обладнанням для його фіксації під час руху. Салон електробуса має 30 місць для сидіння, а повна пасажиромісткість становить 80 осіб. У салоні встановлена автономна система опалення та система відеонагляду – кольорові відеокамери в салоні та кольоровий монітор у кабіні водія.

«Хочемо придбати електробус. Він – наше майбутнє, оскільки екологічно чистий і завойовує ринки всіх країн. У інших містах України його ще не використовували, але у Європі їх багато. Спочатку “Електрон” зробить взірець, який пройде експлуатаційні випробування, а потім говоритимемо про ціну, бо купувати кота в мішку не будемо. Маємо бюджетні асигнування, однак зауважу, що між прийняттям бюджету курс гривні зазнав значної девальвації, тож ціна електробуса змінюватиметься», – пояснив перший заступник мера Львова Олег Синютка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!