Глушники «небажаних» сигналів: радіовежі Львова минулого і сучасності

2809 0
Згадуючи радіовежі Львова, найперше на думку спадає трансляційна вежа на Високому Замку. Проте, це далеко не єдина й не найдавніша споруда такого плану у місті.
фото: photo-lviv.in.ua

фото: photo-lviv.in.ua

Стрийський парк

Перша радіопередавальна станція з’явилась у Львові в 1929 році на території Східних Торгів Стрийського парку. Встановлення обладнання разом з невеличкою вежею зайняло трохи часу, і було завершено 10 січня 1930 року. Цього ж дня була зроблена перша спроба виходу в ефір.  Проте, потужність передавача була мінімальною – 1.7КВт. Роль дикторів виконували інженери-техніки, що обслуговували обладнання.

Згодом розпочалось будівництво потужнішого передавача на 16КВт,з цією метою було споруджено дві радіовежі висота котрих над рівнем моря сягала 340 метрів. В грудні цього ж року було здійснено першу трансляцію з використанням нових веж. Ще одне вдосконалення обладнання відбулось в 1936 році, коли потужність зросла від 16 до 50 КВт.

З початком Другої світової війни, радіотрансляційну станцію почали використовувати спочатку радянська радіостанція РВ-94, а в час німецької окупації міста – німецька радіостанція Rundfunksender Lemberg. Після закінчення війни тут знову діяла радянська радіостанція РВ-94 аж до 1951 року, поки не змінила місце свого розташування. Вежі ж стали непотрібними, і в ході забудови вулиці Франка їх демонтували.

Радіовежі в Стрийському парку. По центрі найдавніша з веж

Вул. Любінська

Одними, з найдавнішим радіовеж є дві вежі ну вулиці Любінській, 53. Збудовано їх ще в 1931 році (за іншими даними навіть у 1930) для потреб цивільного аеропорту «Скнилів». Їхня висота над рівнем моря становила 317 метрів. Одна з веж зазнала руйнувань ще під час Другої світової війни. Подейкують, що окрім потреб авіації вони мали ще одне призначення, а саме використовувались як глушники «небажаних» радянській владі радіопередач із вільного світу.

На сьогоднішній день за вказаним місцем можна спостерігати не дві, а три вежі. Найновіша з них була споруджена набагато пізніше за свої сусідок. Її використовують різноманітні служби для своїх потреб. Вціліла стара радіовежа ж використовується для радіомовних передач VOLMET, що забезпечують екіпажі повітряних суден метеоінформацією.

Радіовежі на вул. Любінській. По центру нова вежа. Сучасне фото

Святоюрська гора

Як глушники використовувались 3 радіовежі, збудовані в 50-х роках радянською владою на Святоюрській горі. Їхня висота над рівнем моря становила 312 метрів.

За своїм прямим призначенням вежі використовувались практично до початку 90-х років. В 1998 році комісія ЮНЕСКО поставила вимогу демонтувати вежі впродовж десяти років. Дві вежі демонтували ще на початку 2000-х. А от процес демонтажу останньої ніяк не може зрушити з мертвої точки. Щоправда, ходять чутки, що все таки до серпня 2016 вежу буде демонтовано.

Три вежі-глушники на Святоюрській горі

Високий Замок

Найвідоміша та найвища телерадіовежа на Високому Замку споруджена в грудні 1957 року. Її висота - 192 м, а висота над рівнем моря 580 метрів. На відміну від інших радіовеж, з неї вперше розпочалась трансляція не тільки радіосигналів, але й телевізійних ефірів. Перші телевізійні передачі Львівського телецентру почалися 26 грудня 1957 року.

Від часу свого зведення і до сьогодні телерадіовежа на Високому Замку використовується за призначенням. Помітних конструктивних змін за час свого існування вона практично не зазнавала. Додатково було лиш споруджено нижній оглядовий майданчик. А в 2007 році вона отримала яскраву ілюмінацію, яка допомагає гостям і жителям міста навіть вночі знайти дорогу, загубившись серед вулиць нашого міста.

 

За матеріалом: photo-lviv.in.ua

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!