Усе, що треба знати про ID-паспорти у Львові. Питання та відповіді. Оновлено

24042 4
ID-картки або ID-паспорти, які поступово українці отримують замість звичайних книжкових паспортів, мають особливості оформлення та низку тимчасових недоліків. Зокрема, наразі не всі державні установи та приватні підприємства обладнані пристроями для зчитування даних з карток. Тому, аби, наприклад, засвідчити місце реєстрації, потрібно окремо надати витяг про реєстрацію проживання. Tvoemisto.tv пропонує відповіді Державної міграційної служби на найпоширеніші питання львів’ян.
фото: ukurier.gov.ua

фото: ukurier.gov.ua

Що таке ID-картка і яку інформацію вона містить?

Це документ, що замінить паперовий паспорт, аби полегшити взаємодію з державними органами та не збирати всілякі довідки для отримання послуг. Коли більшість українців отримають такі картки, розпочнеться наступний етап – встановлення обладнання для зчитування інформації  з них. Таким чином, поступово Україна переходить до електронної системи урядування. 

Візуально ID-картка – це пластиковий документ розміром 8,56 см на 5,4 см, де міститься і візуальна інформація про особу, і така, що її можна прочитати лише на електронному носії.

Візуально на самій картці можна буде побачити:

- Назву держави;
- Назву документа;
- Прізвище та ім′я українською мовою та латинською транслітерацією, по батькові – лише українською. Причому написання латинкою ви можете проконтролювати та узгодити його з уже наявними документами. Наприклад, з посвідченням водія;
- Стать: чоловічу/жіночу;
- Громадянство;
- Дату народження;
- Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
- Номер самого документа;
- Дату видачі та закінчення строку його дії;
- Найменування та код установи, що його видала;
- Номер платника податків (ідентифікаційний код);
- Місце народження;
- Оцифроване зображення обличчя;
- Оцифрований підпис особи.

Чи потрібно буде кожного разу змінювати паспорт, якщо необхідно вносити додаткову інформацію?

Ні. Для цього передбачене поняття «змінна інформація». Це відображення тих подій, що стаються у вашому житті і не є сталими. До змінної інформації належить реєстрація місця проживання, сімейний стан та відомості про дітей. Усі ці зміни – переїзд у нове житло чи інше місто України, одруження чи розірвання шлюбу, народження дітей – будуть в хронологічному порядку додаватись на електронний носій без потреби заміни документа. Для цього необхідно буде у передбачений законодавством термін, звернутись у зручний для вас міграційний підрозділ або Центр надання адміністративних послуг і зміни внесуть на електронний носій.
 
За місцем реєстрації виготовити ID-картку буде потрібно лише один раз. Після цього ви зможете вносити в неї змінну інформацію чи проводити заміну цього документа у будь-якому міграційному підрозділі чи ЦНАПі України, не залежно від місця проживання. У електронному носії буде електронний підпис, що дасть можливість отримувати послуги дистанційно.

Хто сьогодні може отримати таку картку?

Особи, яким виповнилось 14 років;

Особи, яким необхідно вклеїти фото у зв’язку із досягненням 25-ти чи 45-ти років (на вибір, можна просто замінити фотографію в книжковому паспорті);

Особи, які змінюють прізвище чи ім'я;

Особи, які втратили паспорт, чи паспорт яких став непридатним.

Які документи потрібно подавати на отримання картки?

1) у разі оформлення паспорта для осіб, що досягли 14 років, – свідоцтво про народження, паспорти обидвох батьків; додаток №13 про місце реєстрації дитини, що видається ЦНАП того району, де дитина прописана;

2) у разі обміну паспорта при зміні прізвища чи імені, окрім паспорта, що підлягає заміні, також треба додати документ, що підтверджує цю зміну (до прикладу, свідоцтво про одруження, розлучення тощо);

3) якщо особа вирішила змінити паспорт на ID-картку при вклеюванні фото у зв’язку із досягненням 25-чи 45-річного віку або при непридатності паспорта, то має подати разом із паспортом-книжечкою документи, що підтверджують змінну інформацію (свідоцтво про народження за наявності, про сімейний стан, про місце реєстрації) для їхнього сканування і внесення до Єдиного державного демографічного реєстру. Якщо ж паспорт викрадено, то до тих документів, що перелічені, ще додається довідка з райвідділу поліції про крадіжку паспорта.

Де можна подати документи на виготовлення ID-картки у Львові?

Адреси підрозділів Державної міграційної служби України у Львівській області;
 
Територіальні підрозділи ЦНАП Львова;
 
Адреси державного підприємства «Документ»;
 

Додамо, в межах Львова у всіх міграційних підрозділах діє електронна черга для виготовлення закордонних паспортів та ID-карток. У Залізничному та Личаківському районах, у зв’язку із тим, що виготовлення ID-карток та закордонних паспортів проводиться за різними адресами, електронної черги на виготовлення ID-паспорта немає.

Чому разом із ID-карткою видають виписку з реєстру про місце проживання?

Документи, що посвідчують зміну сімейного стану, чи народження дітей видаються органами юстиції та є у кожного на руках. Однак, інформація, щодо місця проживання, буде лише на електронному носії ID-картки. До тих пір, поки повноцінно не запрацює електронне урядування в країні, державна міграційна служба разом з ID-карткою безкоштовно видає громадянам виписку про місце реєстрації проживання. Це не означає, що ви її маєте носити разом з ID-карткою. Вона й без неї цілком чинна. Просто при потребі, ви зможете візуально підтвердити місце реєстрації, доки не всі державні інституції обладнанні приладами для зчитування електронної інформації. Це тимчасово.

Скільки коштує виготовлення картки? Чи передбачене безкоштовне виготовлення першого паспорта?

Перший паспорт громадянина України видається безкоштовно. Виготовляється лише за 20 робочих днів. Термінове виготовлення його не проводиться. Чинний такий паспорт лише 4 роки.

З 18-ти років паспорт дійсний 10 років. Для тих, хто змінює паспорт у звичайному режимі, виготовлення картки коштуватиме 279 грн (за 20 робочих днів) та 366 гривень в терміновому порядку (за 10 робочих днів). Проте законодавець дав право органам місцевого самоврядування надавати пільги певним категоріям громадян.

При заміні паспорта через втрату чи пошкодження додатково сплачується 34 гривні державного мита.

Як особа може перевірити інформацію, яка занесена на електронний носій?

Через мобільний додаток «UAID READER» (лише для Android). Потрібно також пам’ятати пін-код, який особа отримає при виготовленні картки.

Чи можна відмовитися від відбитків пальців?

Так, за законодавством можна відмовитися від відбитків пальця та вказування ідентифікаційного коду.
 
Підготував Петро Ткачишин

Читайте також:
7 Травня, 2019 01:22
Уляна Що робити, якщо втратила витяг до ED-картки?
29 Липня, 2018 18:12
наталія Це правда, що для фотографії на IDкартку закуплено спеціальну фототехніку? Чи фотографують тим фотоапаратом, що і на паспорт-книжечку? Дякую
26 Березня, 2018 17:23
Ганна Река Я отримала ID паспорт у 2017 році. Після цього, змінила місце проживання. У ЦНАПі Голосіївського району м. КИЇВ я отримала довідку про реєстрацію місця проживання (додаток 13) але інформація у чіпі мого ID паспорту залишилася без змін. Мені сказали, що в чіпі мені не будуть змінювати адресу місця проживання. Це як? Для чого тоді ці чіпи?
6 Січня, 2018 05:19
Корнеллия Законодавець дає право органам самоврядування звільняти певні категорії громодян від оплати за айді картку,, але......органи самоврядування ЛМР ігнорують законодавство та куратор голови депутатської комісії пррсто знущається над моїм зверненням.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!