Колишнього кандидата у депутати ЛМР звільнили від відповідальності за незаконні фінансові схеми

2131 0
Виявилось, що термін притягнення до кримінальної відповідальності вичерпаний.
Фото: antikor.ua

Фото: antikor.ua

Городоцький районний суд звільнив від кримінальної відповідальності організатора незаконних схем з конвертації безготівкових грошей у готівку та формування податкового кредиту з ПДВ. Про це повідомляє lviv.nashigroshi.org.

На підготовчому судовому засіданні суд вирішив звільнити від кримінальної відповідальності Володимира Шумського, директора ТОВ «Мультіпартс» і ТОВ «Мультипартс», якого обвинувачували в організації фіктивного підприємництва.

З тексту ухвали суду зрозуміло, що Шумський попросив свого знайомого Василя Кекляка зареєструвати у квітні 2015 року на себе юридичну особу – ТОВ «Глобус 3000». Кекляк був лише номінальним директором фірми, адже передав Шумському реєстраційні документи, печатку підприємства, електронні ключі доступу до системи «Клієнт-Банк» та системи подання податкової звітності.

Цю юридичну особу Шумський використав для «незаконного обернення безготівкових коштів в готівкові, здійснення документального оформлення начебто проведених операцій у купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт)».

Клопотання про звільнення від відповідальності подав захисник Шумського у зв’язку із закінченням строків давності на підставі ст. 49 ККУ. Клопотання задовольнили, адже строк для притягнення до кримінальної відповідальності для таких злочинів невеликої тяжкості становить лише два роки.

Читайте також: До Львова приїде заступник голови місії ОБСЄ. Як потрапити на зустріч

Шумський визнав свою вину, але від створення юридичної особи для фіктивного підприємництва минули ці два роки.

Обвинувальний акт у справі проти Шумського надійшов у жовтні 2016 року до Сихівського районного суду.  Але суддя, яка мала розглядати справу заявила про самовідвід, а трохи пізніше і захисник Шумського подав клопотання про передачу справи до Городоцького районного суду, який отримав її аж на початку грудня. З того часу до 3 липня у справі відбулося кілька підготовчих засідань і змінився суддя.

Натомість інші учасники схеми таки отримали фінансове покарання. Василя Кекляка визнали винним у співучасництві у фіктивному підприємництві та оштрафували на 8,5 тис. грн.

До відповідальності притягнули і дядька Шумського Михайла Білого, який придбав ТОВ «Артех плюс» й передав Володимиру Шумському реєстраційні документи та печатки цієї фірми, включно з електронними ключами доступу для подання звітності та до рахунків у банку. 6 липня цього року Сихівський районний суд визнав Білого винуватим за ст. 205 ККУ («фіктивне підприємництво») та оштрафував на 34 тис. грн.

Нагадаємо, восени 2015 року Володимир Шумський був кандидатом у депутати Львівської обласної ради від політичної партії «Наш край» в окрузі №60 (Пустомитівський район).

У кінці 2015 року Шумський вже був засуджений, але за службове підроблення, збут і використання підроблених документів. Як директор ТОВ «Мультіпартс» у 2013 році він видав фальшиві довідки, зокрема про доходи, людям, які не працювали на цьому підприємстві. Суд позбавив Шумського права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій протягом двох років, і оштрафував на 3,4 тис. грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!