Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

3083 0
Цими вихідними, 3 – 4 вересня, у Львові відбудеться театральний фестиваль, відкриття «Простору синагог» та ще чимало цікавих івентів. Tvoemisto.tv рекомендує огляд культурних подій у Львові.
фото: zoctkum.ucoz.ua, loda.gov.ua, eltrans.electron.ua

фото: zoctkum.ucoz.ua, loda.gov.ua, eltrans.electron.ua

Відкриття меморіального громадського проекту «Простір Синагог»

4 вересня у Львові відбудеться відкриття меморіального громадського проекту «Простір Синагог». Організатори ділять події цього дня на три блоки. Вранці відбудеться семінар «Мапа присутності: місця, ініціативи та досвіди єврейської спадщини в Україні». По обіді, о 15:00 на території проекту пройде церемонія відкриття за участі офіційних осіб, після чого усіх охочих кличуть на спільну гостину. А ввечері, після екскурсій територією проекту, розпочнеться арт-програма «Мистецтво пам'ятання: голоси міста». Організатори обіцяють класичні твори Юзефа Коффлера та Марка Копитмана, а також велику медіа-інсталяцію «Резонанс», яку готують Олег Воронок (Україна) та Джейсон Фідлер (Великобританія). Початок – о 20:00.

Арт-програма розпочнеться концертом за участі ансамблю сучасної музики «ConstantY» (Марія Біль – віолончель, Анна Бура – скрипка, Юрій Гуран – флейта, Максим Семенюк – альт) та камерного оркестру «Stretta» (дириуґує Ірина Вакуліна). Музиканти виконають твори ізраїльських композиторів, які жили, навчалися та працювали у Львові.

Відтак, протягом арт-програми відкриття лунатимуть «Любов» (1931) та «Тріо» для скрипки, альта і віолончелі (1931) Юзефа Коффлера. Другу частину ХХ століття відобразить «Lamentation» для флейти (1984) Марка Копитмана.

А вже у другій частині арт-програми, коли стемніє, організатори запрошують усіх на медіа-істаляцію «Резонанс». Твір Олега Воронка (Львів) та Джеймса Фідлера (Лондон) покликатиметься на меморіал «Увіковічнення», який є частиною проекту «Простір Синагог». Відео-арт проектуватиметься на стіни навколишніх будинків.

Участь у всіх заходах (включно зі спільною гостиною) є безкоштовною. Організатори запрошують долучатися до подій відкриття «Простору Синагог» усіх мешканців та гостей Львова.

Українсько-польський «Фестиваль Партнерства»

2-4 вересня українсько-польський «Фестиваль Партнерства» святкує свій перший ювілей. Йому виповниться вже п’ять років.

У самому серці Львова – внутрішньому дворику Ратуші – гратимуть українські і польські музичні колективи. 2 та 3 вересня на «Фестивалі Партнерства» виступлять шалено популярний варшавський бард «Pablopavo i Ludziki»,  патріархи українського джазу «Dzyga Jazz Quintet», познанський експериментальний рок «Hoszpital», лірично-екстравагантні «ГИЧ Оркестра», люблінські інді-рокери «Mohipisian», львівські блюзмени «J & B BAND» та польські гурти «Zagan» і «SERENCZA».

Також на площі Ринок, свої туристичні перлини та освітні програми на промо стендах презентуватимуть  партнери Львова- польські міста і воєводства. Перший раз у фестивалі приймуть участь аеропорт у Радомі, який нещодавно відкрив рейс зі Львова до Польщі, а також аеропорт у Жешові та Львові, які презентуватимуть нові можливості мешканців Львова відвідання країн Європи та світу.

Вхід на всі акції фестивалю – вільний. Повну програму фестивалю можна переглянути тут.

Кіно

Львів’ян запрошують на черговий показ документального фільму «ХТО, ЯК НЕ МИ!», який відбудеться 4 вересня у Храмі Пресвятої Богородиці Володарки України, що на вулиці Новознесенська 34 (у приміщенні спортивного залу). Початок о 17.00. 
«З початком війни в Україні активізувався волонтерський рух, що не має аналогів у світовій історії. «Волонтери взяли на себе забезпечення армії всім необхідним. Поставивши собі питання «Хто, як не ми?», тисячі людей почали збирати допомогу для бійців, сотні завантажених машин зі всієї країни їхали на фронт, волонтери добами чергували біля поранених у шпиталях»,  – пишуть ініціатори кінопоказу у дописі на Фейсбуку.
«Хто, як не ми?» – саме так називається документальний фільм журналіста і волонтера Володимира Местини (Луганськ/Київ). У ньому волонтери з різних областей України розповідають про свою волонтерську діяльність, а військові висловлюють подяку за допомогу. Фільм складається із 40 сюжетів. Тривалість – 34 хвилини.
Прем’єра фільму відбулася 8 липня 2016 року у Львові.
Автор фільму – військовий волонтер і документаліст Володимир Местина родом з Луганська, в минулому активіст Луганського Євромайдану, нині волонтер БФ «Народна підтримка воїнів АТО».

3 вересня, у дворику львівської облдержадміністрації відкриють новий сезон кінофестивалю Wiz-Art.

«Ми підібрали короткометражки, які вже раніше показували в рамках Wiz-Art. Глядачі побачать іронічні, політичні та розважальні стрічки. Також плануємо презентувати графік кінопоказів на осінь. Відзначу, що нам у цій ситуації дуже приємно, що представники ЛОДА самі звенулися до нас з пропозицією провести кінопоказ у дворику», – повідомила Ольга Райтер.

Показ фільмів розпочнеться о 20:00 у дворику ЛОДА (вул. Винниченка, 18). О 22:00 усіх охочих запрошують у Парк культури на кінопоказ «Коти й актори» в рамках театрального фестивалю «Кіт Ґаватовича».

Вхід на усі заходи безкоштовний, організатори просять взяти зі собою паспорт чи посвідчення особи для входу у дворик ЛОДА.

Театральний фестиваль

На фестиваль «Кіт Ґаватовича» протягом 3-4 вересня завітають театральні діячі з усього світу.

 Він проходитиме під відкритим небом. У програмі фестивалю: майстер-класи з акторської майстерності, дискусії із діячами театру, режисерами та людьми, дотичними до цієї сфери.

Участь у заходах зможуть брати як діти, так і дорослі. Вхід на події – вільний. За словами організаторів, фестиваль складатиметься з трьох блоків: освітнього, практичного та показового.

Фестиваль розпочнеться у суботу, 3 вересня, сніданком із Олегом Стефаном. Із повною програмою «Кота» можна ознайомитися ТУТ.

Зазначимо, Якуб Ґаватович — польсько-український письменник вірменського походження. Його твори виконані на західний манер та містять у собі суто українські елементи. Прихильникам традиційного театру його сюжети були би точно близькі, бо в інтерлюдіях — драматичних сценках комедійного характеру — автор торкався соціальної тематики. До прикладу,  інтермедія про Климка і Стецька, де Климко — не надто розумний багач, а Стецько — спритний бідняк. Стецько не лише обманом отримує в Климка гроші, підсунувши йому кота в мішку замість лисиці, а й також вмовляє його розбити власні горнята. В іншій інтермедії, про Максима, Грицька і Дениса, автор розповідає про те, як один селянин обдурює інших двох, щоб з’їсти пиріг. 

Свято трамвая

Львів’яни та гості міста 4 вересня можуть завітати на свято трамваю на Сихові. Організатори обіцяють навчити дітей правил дорожнього руху під час інтерактивних ігор, а також роздати усім учасникам розмальовки. Книжечки міститимуть коротку інформацію про основні правила безпеки та ввічливості.

Крім того, під час свята проходитимуть майстер-класи. Гостей навчатимуть виготовляти дерев’яні сувеніри  «Трамвайчик» та брошки з фетру. Протягом свята дітей розважатимуть аніматори. Малюків чекає бульбашкове шоу.

Також буде можливість проїхатися на чудо-поїзді. Для того, аби взяти участь у екскурсі,ї батьків просять зареєструватись.

Подія відбуватиметься на площі перед кінотеатром Довженка з 13:00.

Лемківський етно-фестиваль неподалік Львова

У неділю, 4 вересня, у селі Нагірне Самбірського району відбудеться одинадцятий щорічний лемківський етнографічний фестиваль «Лемківська ватра». Про це повідомили в департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації.

За ловами організаторів, до «Лемківської ватри» розробили святкову програму: урочисте відкриття із запаленням ватри, конкурс на кращий національний стрій, ватряне частування, виступи лемківських музик, виставка-продаж виробів народних умільців, а також дитячі творчий та розважальний майданчики.

Фестиваль розпочнеться зі служби Божої у храмі села Нагірне о 10:00 годині. Вже о 15:00 годині урочисто запалять ватру. Концертна ж програма стартує о 15:30.

Варто зазначити, що у Самборі та навколишніх селах проживають переселенці з понад 50 сіл Лемківщини. Село Нагірне стало своєрідним центром і місцем зустрічі тих, кого понад 60 років тому під час сумнозвісної операції «Вісла» насильно виселили із прабатьківської землі. Старші вигнанці, їхні діти і внуки підтримують лемківську культуру та звичаї. Зокрема, неабиякою популярністю користується  місцевий лемківський ансамбль «Юш мелем».

До Нагірного в неділю знову з’їдуться лемки та їх нащадки – переселенці з Надсяння, Підляшшя та Холмщини.

Активний відпочинок

Змагання із гірського спортивного туризму проходитимуть з 2 по 4 вересня. Крім фахової боротьби, організатори обіцяють також майстер-класи та лекції.

Учасників чекатимуть на Чатових скелях поблизу Львова.  Змагання відбуватимуться на дистанціях другого і четвертого класів у двох видах програми: «Гірські перешкоди» — особисті змагання чоловіків та жінок і «Рятувальні технічні прийоми» — змагання зв'язок. Склад команди – дві особи.

Як зазначають організатори, на  учасників  та гостей змагань очікує різноманітна програма. Зокрема, 3 вересня о 9:00 — майстер-клас від львівських слеклайнерів  (стрибки та ходіння по стропі); об 11:00 — лекція від інструкторів, як правильно організувати похід (спорядження, ліки, їжа, безпека); з 15:00 — запрошують завітати ветеранів спортивного гірського туризму Львівщини.

Для ветеранів у програмі заходу передбачені: перегляд старих кінофільмів і слайд-фільмів; обмін спогадами про гірські походи; традиційне туристське вогнище, гітара, пісні і просто теплі зустрічі зі старими друзями.

Організатори просять взяти з собою фотографії і звіти з гірських походів, довідки за пройдені походи.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!