Куди поїхати на вихідні зі Львова: містечко під каменем

11899 0
Напередодні вихідних Tvoemisto.tv пропонує чергову мандрівку до цікавого і атмосферного міста недалекого від Львова – Підкаменя. Цей маршрут підійде як для сімейного відпочинку, так і для тих, хто хоче усамітнитись.
фото: we.org.ua, tourinform.org.ua, travelua.com.ua

фото: we.org.ua, tourinform.org.ua, travelua.com.ua

Розташування: селище міського типу Бродівского району Львівської області. Розташоване на мальовничому узгір’ї посеред височин Волино-Подільського пограниччя. На південь від Підкаменя височить горбогірне пасмо Подільських Товтр, прозваних в народі Медоборами.

Що подивитись: Село Підкамінь Бродівського району Львівської області відоме серед прихильників українського туризму передусім 16-метровим Чортовим каменем. З його західного боку – ніша у формі серця та шість ям, які можливо служили в ритуальних цілях язичницьким племенам. Історія Підкаменю нараховує близько п’яти століть. Перша згадка про місто датується 1441 роком. З назвою Підкамінь пов’язано чи мало легенд. Один переказ розповідає про те, як один богатир приніс із гір скелю та поставив її на місці, де буде заснована фортеця. Історики довели, що друга частина переказу абсолютно правильна. Адже у княжі часи на камені й справді стояло дерев’яне укріплення. Подекуди все ще помітні вирубані в камені древні пази.

Є й етимологічна казка про те, як чорт розлютився на монахів, які з’явилися в Підкамені і вирішив роздавити монастир каменем. Відірвав від Карпат скелю та кинув, але не вистачило сили, тому впала каменюка не на монастир, а поруч. Не дивлячись на всі ці перекази є гіпотеза як все ж з’явився Чертовий камінь. Є припущення що це шмат коралового рифу який з’явився тут сотні мільйонів років тому, коли ще над ним було море.

Ще одна місцева пам’ятка – монастир Походження Древа Хреста Господнього, цвинтар  XVII ст. Монастир розташований на горі Рожаниці. Божества Роду в наших предків обожнювались із родючістю та продовженням існування. Сам монастир був римо-католицьким. Відомо що князь Данило Романович (Галицький) побудував ряд оборонних пунктів на важко доступних вершинах. Ймовірно, до цієї оборонної системи було включено й нескельну забудову в Підкамені. Про той час та причини припинення життя давнього монастиря можемо тільки здогадуватися. До наших днів збереглися давні поховання котрі оточують Камінь.

Монастирний комплекс за розташуванням та характером укріплень був міцною фортецею і нині належить до видатних пам’яток оборонної архітектури ХVІІІ ст. Оборонні стіни висотою 4-6 м утворювали зовнішній мур що нагадував восьмикутну зірку. У склад комплексу також входять келії та окремо зведена дзвіниця з трьома високими напівкруглими арками.

Цікавою може стати прогулянка підземними ходами під монастирем. А в одній з його келій досі діє лікарня для душевнохворих жінок. Ще цікаво те, що з мурів монастиря при добрій погоді можна розгледіти в далеченні Почаївську Лавру.

Також щороку в Підкамені проводиться міжнародний етно-фестиваль. Але у зв’язку із військовими діями на Сході України цього річ він не відбуватиметься.

Як дістатись: до Підкаменя зі Львова автобусом можна доїхати із Автовокзалу «Північного» (АС-2, вул. Хмельницького, 225). Дістатись до місця можна і залізницею, найближча станція – Броди (25 км). Мандрівка автівкою займе у вас близько 2 годин. Координати GPS: 49°56'40.2"N 25°19'25.1"E. До Підкаменя можна дістатись навіть велосипедом.

Де зупинитись: у містечку Підкамінь є кілька готелів та туристичних баз, які рало вас прихистять на ніч. А ще Підкамінь – це рай для тих, хто любить заночувати у наметах, адже облаштувавши цей «тимчасовий будинок» десь на пагорбі. Зранку вам відкриється неймовірний вигляд на схід сонця.

Джерела: we.org.ua, tourinform.org.ua, travelua.com.ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!