Куди поїхати на вихідні зі Львова: «астрономічний» замок Шенборнів

16168 0
У Закарпатській області поблизу Мукачева, усього за кілька годин їзди від Львова, причаїлося справжнє диво – замок графів Шенборнів. Казковий палац з елементами готичної та романської архітектури має тривалу історію. Ще одна його родзинка – астрономічний принцип побудови. Зараз тут знаходиться санаторій, однак доступ до будівлі й території навколо – відкритий для оглядачів. На цих вихідних Tvoemisto.tv пропонує залишити рутинні справи й поринути у цікаву мандрівку через Карпати.
фото: uk.wikipedia.org

фото: uk.wikipedia.org

Де розташовується

Колишня резиденція та мисливський будинок графів Шенборнів (а з 1946 року — санаторій «Карпати») розташований у мальовничому селі Карпати, що в Мукачівському районі Закарпатської області. Львів та один із «найказковіших» замків України розділяють лише 200 кілометрів.

Чому це місце – унікальне

Невеличке село Карпати раніше було частиною селище Чинадійово. Село розташоване неподалік Мукачева та щороку приваблює легіони туристів. У цьому мальовничому куточку облаштовані санаторії, тут є романтичне місце під назвою Скеля Кохання, з якого відкривається захопливий краєвид гірських просторів. Головна атракція – санаторій «Карпати». Не варто дивуватись: цей заклад для лікування і відпочинку розташований у стінах.

Що подивитися

Залізнична станція. Цікавою спорудою, яка нагадує також мініатюрний замок, є залізнична станція «Карпати». Зупинний пункт відкрили у 1953 році. Тут зупиняються приміські та регіональні електропотяги та поїзди далекого сполучення. Попри залізницю протікає річка Латориця. Перейти від залізничного перону на курортну територію можна через пішохідний перехід, проте безпечніше скористатися наземним переходом.

Замок Шенборнів. Колись романтичній палац слугував резиденцією та мисливським будинком для шляхетної родини графів Шенборнів. На санаторій він перетворися лише 1946 року, коли у цих краях не лишилось і натяку на аристократів. Казковий вигляд споруди данина модному наприкінці XIX століття стилю під назвою «неоромантизм». Архітектори ніби дійсно прагнули відтворити в реальності казкові палаци, поєднуючи елементи готичної та романської архітектури.

Будівля замку має своєрідну родзинку: її побудовано за астрономічнім принципом. Це означає, що кожний елемент споруди не тільки виконує свою практичну функцію, але й має символічне значення. Так, кількість вікон становить 365 – за кількістю днів року. Ще одне віконце замуроване на випадок високосного року. Димоходів у палаці – 52 – стільки ж, скільки у році тижнів. Входів 12 – за числом місяців, а кути замку прикрашають 4 вежі, що відповідають 4 порам року. Шпилі оздоблені флюгерами й курантами, а на одній з веж встановлено дзвін, що відбиває кожну годину. Споруда щедро декорована вітражами та барельєфами з символікою родини Шенборнів.

Палац графів Шенборнів відкритий для відвідин з 9-ї до 17-ї години. Звісно, роздивитись зсередини всю будову неможливо, адже вона використовується як санаторій. Але ніхто не завадить вам оглянути романтичну резиденцію ззовні, прогулятись парком та вмити обличчя у Джерелі Краси. Старовинні інтер’єри палацу збереглися не повністю, але комини і сходи лишилися такими, якими вони були за часів графів Шенборнів. Для екскурсій відкрита бібліотека та камінний зал.

Джерело Краси і став у саду. У глибині саду можна знайти Джерело Краси. Згідно з переказами, якщо вмитись у ньому – людина довго не будете старіти. Місцеві кажуть, що це не легенда, адже серед дерев причаївся бювет з цілющою мінеральною водою, насиченою корисними речовинами. Тому до Джерела Краси принадились не тільки туристи, але й аматори санаторного відпочинку, які приїздять до цих країв покращити власне здоров’я.

У центрі саду викопали декоративне озеро. Варто звернути увагу на його контур. Як і архітектурна композиція замку, озеро має символічне значення: його обриси відтворюють мапу тогочасної Австро-Угорської імперії. 

Скеля кохання, з якої видно три замки. Саме ця скеля і є воротами до долини, де розташоване місто Мукачево, вхід до якої охороняв перший з трьох замків – замок Сент-Міклош. Це єдиний рівнинний замок Закарпаття, що зберігся до наших днів і єдиний в Україні, що належить приватній особі – художнику Йосипу Бартошу.

Далі, за пагорбами видніється Мукачівський замок Паланок – найпотужніший замок середньовічної Європи. Про його надійність говорить те, що у 1805 році в ньому навіть зберігали найціннішу реліквію Угорського королівства – корону першого угорського короля Іштвана Святого. А під самою Скелею Кохання, на протилежному березі річки Латориця, розкинулося урочище Берегвар, де у 1890 році збудували мисливський палац для прийому під час осінніх полювань дорогих гостів графа Шенборна.

Як добратися

Щоб доїхати до замку Шенборнів, варто замовляти квитки на поїзд або електричку до станції «Карпати» (Мукачівський район, Закарпатська область). Від станції до палацу можна дістатися пішки або замовити таксі.

Якщо у поїзда немає зупинки на станції «Карпати», то, як варіант, можна взяти квиток до станції «Свалява». Відстань від Сваляви до села Карпати становить 12,7 км (13 хвилин автомобілем або на таксі). Також можна замовити квитки на поїзд до станції «Мукачево». Відстань від Мукачево до села Карпати становить 13,3 км (16-20 хвилин автомобілем або на таксі). Окрім того, зі Львова до різних міст і сіл Закарпаття (як до курортного регіону) налагоджене й автобусне сполучення.

Доїзд до села Карпати на власному авто займе від 3-х до 5-ти годин.

За матеріалами castles.com.ua, guide.karpaty.uа, www.karpaty.infо, cikave.com.uа, eks.in.uа

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!