фото: tripadvisor.com

фото: tripadvisor.com

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До родинного гнізда Потоцьких

12121 0
Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати Червоноград, де колись гостював Казанова та вперше в УРСР знесли пам’ятник Леніну. Це саме те місто, в якому зараз точаться дискусії стосовно перейменування. Більшість мешканців проти і виступають за те, щоб залишити цю назву. До слова, пропонують також такі назви: Новий Двір, Довгобудськ, Торонто, Кристинопіль, Христинопіль.

Де розташований Червоноград

Червоноград розташований на берегах Західного Бугу, неподалік кордону з Польщею. Зараз він є третім за кількістю населення містом Львівської області та важливим центром гірничодобувної промисловості.

Джерело: chervonograd-city.gov.ua

Чому це місце унікальне

Місто заснував у 1692 році великий коронний гетьман Фелікс Казимир Потоцький. Він назвав його на честь своєї дружини Кристини Любомирської — Кристинопіль. Його онук — воєвода руський Франц Салезій Потоцький — побудував палац і заснував монастир Василіян. Тут він тримав постійний козацький полк. У 1760-х роках в кристинопільському палаці Потоцьких побував Джакомо Казанова.

1915-1918 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Син Франца Салезія Потоцького, Станіслав Щесний Потоцький, після трагедії з Гертрудою Коморовською (його батько був проти їхнього шлюбу і віддав наказ викрасти її, помістити в монастир та добитися анулювання шлюбу, але викрадачі випадково задушили дівчину і викинули тіло в ополонку в річці Рата), переніс родинну «столицю» Потоцьких з Кристинополя до Тульчина.

1915-1918 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Після першого поділу Речі Посполитої Кристинопіль разом з усією Галичиною відійшов до володінь Габсбурґів. До середини XIX століття місто мало чотирьох власників. Після окупації військами ІІ Речі Посполитої містечко належало до Польщі, було центром ґміни Сокальського повіту. 15 лютого 1951 перейшло СРСР на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, і з 3 листопада цього ж року Кристинопіль став називатися Червоноградом. Взамін Польща отримала 3 червня 1951 року Устрики Долішні з районом.

Джерело: chervonograd-city.gov.ua

Радянський Червоноград почав розвиватися через розвідані поклади кам'яного вугілля. У 1950 почалося будівництво шахт.

Що подивитись

Церква святого Володимила (колишній бернардинський костел Зіслання святого Духа)

Перший дерев’яний костел збудували у 1692 році. При ньому була мурована крипта, в якій ховали членів родини Потоцьких та ченців-бернардинців. Після великої пожежі у 1701 році на місці дерев’яного збудували кам’яний бароковий храм, а у 1747 році з’являється мурований монастир.

2012 р. Автор: Neovitaha777, джерело: wikimedia.org

Під час воєн ХХ ст. костел і монастир не постраждали, лише верхівку купола пошкодили. Але зі встановленням радянської влади сакральні споруди закрили і використовували не за призначенням.

2014 р. Автор: Ядвига Вереск, джерело: wikimedia.org

У 1988 році костел повернули вірянам, відремонтували, заново розписали, зробили новий різьблений іконостас. Змінився і зовнішній вигляд храму, який став православним і називався на честь св. Володимира. На місці крипти тепер розташований столярний цех.

Монастир Святого Юра

Отці василіяни з’явилися у Кристинополі у 1764 році на запрошення Франца Салезія Потоцького, який фундував для них церкву Святого Юрія та монастир. Історико-архітектурний комплекс чернечої обителі споруджений у 1771-1775 роках за проєктом архітектора Івана Зельнера. Сучасного вигляду церква Святого Юрія, що поєднує риси пізнього бароко і класицизму, набула із 1885 року, а будинок келій — внаслідок реконструкцій — у 1789 і 1888 роках. Зовнішній вигляд і внутрішнє планування будівель підкреслювали їх приналежність до східного обряду. При монастирі діяла велика бібліотека, в якій зберігалися Кристинопільський Апостол (XII-XIII cт.), Бучацьке Євангеліє (XII-XIII cт.), Городищенський помянник (1484 р.) тощо.

Кристинопільський Апостол. Джерело: osbm.in.ua

У Кристинопільській василіянській обителі 11 серпня 1892 року після трьохденних реколекцій склав вічні обіти Андрей (Шептицький).

Кристинопільська Одигітрія. Джерело: kray.org.ua

Монастир славився своєю чудотворною іконою, яку подарував у 1765 році їй український шляхтич Станіслав Костка-Садовський. У червні 1947 році, коли Кристинопіль увійшов до складу Радянської України, перестала функціонувати і василіянська чернеча обитель. Троє ченців, які останніми покидали опустілий монастир, потайки забрали з собою дорогу чудотворну ікону Божої Матері та перевезли її до Варшави.

Джерело: osbm.in.ua

У роки панування в Україні радянського комуністичного режиму з 1980 році в церкві Святого Юрія розміщувався філіал Львівського музею релігії та атеїзму, а в монастирських приміщеннях — картинна галерея, автошкола, пошта тощо.

Джерело: osbm.in.ua

На початку листопада 1989 року церкву разом із декількома приміщеннями монастиря повернули отцям василіянам. Повністю всі будівлі монастиря передали ченцям у 1990 році, а чудотворна ікона повернулася на своє місце у червоноградський монастирський храм на Благовіщення 1994 року.

Джерело: kray.org.ua

Кристинопольський палац

Колись цю будівлю, родинне гніздо магнатського роду Потоцьких, вважали чи не найпишнішою та найвеличнішою в усій Галичині.

1909 р. Джерело: Фотографії старого Львова

1918-1939 рр. Джерело: Фотографії старого Львова

Онук старого коронного гетьмана Франц Салезій Потоцький у 1756 році взявся за перебудову замку, маючи намір повністю позбавити його фортечних рис та перетворити на розкішний палац у французькому стилі. Проєкт перебудови належав відомому архітектору П’єру Ріко де Тірреджелі, який узяв за взірець королівський палац у Вілянуві під Варшавою. Поруч з палацом на площі понад 6 гектарів розбили парк, схожий на Версальський, з великою кількістю каналів, штучних водоспадів та фонтанів.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Палац Потоцького вражав своєю пишністю і красою. На версальський манер у ньому зробили два двори. В’їзд на перше подвір’я йшов від міського ринку, а в’їзна брама мала форму тріумфальної арки і на французький зразок була незначно висунута вперед.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Навпроти першої брами в глибині першого двору був в’їзд до палацу через другу муровану браму, в якій посередині була вежа з годиником, а з боків — будинки для замкового гарнізону. Друге замкове подвір’я мало вигляд шестикутника, наближеного формою до квадрата. Весь цей простір був навколо повністю забудований. Над усіма забудовами домінував двоповерховий палац, бічні прибудови якого плавно переходили в загальні забудови замку.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Сам палац складався з центральної двоповерхової частини та двох бічних з мансардовими оздобленими дахами. Внутрішнє оздоблення виконане у стилі рококо. Окрім 40 покоїв, палац мав бальну, концертну і дві театральних зали, китайський кабінет та бібліотеку.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Окремі споруди відводилися під кухню, адміністрацію, броварню, винокурню, казарми, стайні та господарські приміщення. При в’їзді в замок був будиночок для вартових. Була тут і власна каплиця. Окремі будинки в маєтку належали дворянам та вищим урядовцям, тоді як урядовці середньої категорії мешкали разом з економами та садівником палацу в одній споруді. У різні часи в палаці часто бували імениті гості — від авантюриста Джакомо Казанови до австрійського цісаря Йозефа ІІ. Зараз у будівлі розташована філія Львівського музею історії релігії.  

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Як туди дістатися

Доїхати до Червонограда автомобілем можна менш, ніж за півтори години. Автобуси ж їздять від автовокзалу на Богдана Хмельницького, 225. Також доїхати можна приміськими потягами Львів  Сокаль та Львів — Ковель, та потягом Львів — Бахмут.

2009 р. Автор: Andrii, джерело: wikimedia.org

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, мандри.укр, krystynopol.info, map.ugcc.ua, kray.org.ua

Головне фото: tripadvisor.com

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!