Політична реклама

На Львівщині – друга хвиля мобілізації: за неявку у військкомат – штраф

3827 0
З травня на Львівщині розпочалася друга хвиля часткової мобілізації до лав Збройних Сил України. Окрім того, з 1 травня в Україні відновили військовий призов. Відтак, військовозобов’язаним львів’янам приходять повістки з військкоматів.

Як повідомив tvoemisto.tv керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Олександр Поронюк, під час другої хвилі мобілізують тих громадяни, які не увійшли у першу хвилю, і які мають замінити та підсилити військовий склад. Через неефективність мобілізації  військкоматам також доводиться коригувати списки людей, які потрапили під першу хвилю мобілізації.

Під час першої хвилі мобілізації, яка розпочалася 17 березня, до Збройних Сил планували призвати 20 тисяч осіб, ще 20 тисяч - до складу Національної гвардії. Скільки людей планують мобілізувати під час другої хвиля наразі не повідомляють.

Окрім того, за словами Олександра Поронюка, повістки приходять хлопцям віком 18 – 25 років, які проходитимуть повноцінну військову службу, оскільки у країні відновлено призов в армію.

Викликають також військовозобов’язаних чоловіків старших 25 років, які служили в армії. Вони проходитимуть перепідготовку у військових частинах. Ті  чоловіки, які не проходили військової служби, проходитимуть спеціальні навчання також у військових частинах.

За неявку у військкомат за повісткою загрожує адміністративна відповідальність - штраф від 85 до 119 грн. За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. 

Скільки часу триватиме мобілізація спрогнозувати важко, оскільки для її припинення має бути підписаний указ Президента про демобілізацію. За словами Олександра Поронюка, оскільки зараз Україна вперше зіткнулася з такою ситуацієї, мобілізація проходить не зовсім ефективно. Через це Міноборони розробляє законопроекти, які у разі їх підписання, допоможуть покращити не тільки мобілізацію, а й соціальні гарантії військовослужбовців.

Також Олександр Поронюк додав, що працівників професій, які впливають на безпеку життєдіяльності країни, наразі мобілізовувати не будуть. Це, зокрема, пожежники, працівники газових служб та комунальної сфери. 

Як інформувало tvoemisto.tv у Львівській області вже сформували батальйон територіальної оборони, який буде охороняти важливі об’єкти місцевої інфраструктури, шляхи автомобільного і залізничного сполучення та державний кордон. Завтра, за словами Олександра Поронюка, бійці батальцону приймуть присягу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!