Львів’янок закликають обстежитись на рак шийки матки

4917 0
Якщо захворювання виявити на ранній стадії, його можна вилікувати.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Сьогодні, 4 лютого, відзначається Всесвітній день боротьби із раком. З цієї нагоди мережа медичних закладів Медікавер оголошує акцію #небайдужа та закликає жінок безкоштовно здати аналізи на цитологію шийки матки.

Акція триватиме з 4 лютого до 7 березня. У цей час пацієнтки Медікавер можуть зробити цитологію лише за 1 гривню за умови, що з 4 до 28 лютого пройдуть консультацію у будь-якого лікаря медцентру. Купон на цитоморфологічне обстеження вони можуть передати мамі, сестрі, доньці або подрузі, яка їм небайдужа.

Читайте також: Профілактика раку: чому регулярний огляд у гінеколога може врятувати життя

Для запису на цитоморфологічний аналіз потрібно попередньо записатись за телефоном 0-800-305-911 (безкоштовно для всіх операторів України). Результати можна буде отримати онлайн.

«Щорічно рак шийки матки діагностують у 5-6 тисяч українок, а щодня в Україні від цієї недуги помирає 6-7 жінок. У 20-30% жінок рак шийки матки виявляють вже на запущених (ІІІ та ІV стадіях), вилікувати вдається дуже рідко. З них 12-15% помирає протягом одного року з моменту встановлення діагнозу. Причому пік захворюваності припадає на молодих жінок репродуктивного віку у віці 38-44 років. На Львівщині щороку рак шийки матки виявляють у 220-250 жінок», – розповідає завідуюча жіночою консультацією, лікар акушер-гінеколог та лікар-генетик Медичного центру Медікавер Мар’яна Тенета

Змінити цю страшну статистику може лише якісний і добре організований скринінг, який виявлятиме патологічні зміни на ранніх стадіях, наголошує лікарка.

Читайте також: Як зменшити ризики захворіти на рак. Поради від МОЗ

«Рак шийки матки не виникає зненацька, а час для його виникнення вимірюється кількома роками. Річ у тім, що навіть початок цієї хвороби добре лікується та піддається контролю. Це одне з небагатьох онкологічних захворювань, яке легко виявити на ранніх і навіть передракових стадіях, не вдаючись до складних маніпуляцій», – пояснює вона.

Мар’яна Тенета наголошує, що огляд у лікаря жінки мають проходити щороку. Під час нього – обов’язково здавати аналіз на цитологію.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!