На Львівщині виявили 202 нові випадки захворювання на рак шийки матки у 2023 році

884 0
У області почастішали випадки виявлення раку шийки матки.
фото умовне

фото умовне

За останні декілька років почастішали випадки виявлення раку шийки матки серед пацієнток Львівщини. Про це під час брифінгу повідомив керівник Львівського регіонального онкологічного лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

«Взято на облік 202 пацієнтки нових випадків раку шийки матки. З них 135 – у першій і другій стадії, це раннє виявлення. І 55 – у третій і четвертій, на жаль, це занедбані випадки й вони склали 28%. Якщо порівняти цю цифру з доковідним періодом, з 2019 роком, ця цифра була 15%», — прокоментував Олег Дуда.

За словами керівниці обласного департаменту охорони здоров’я Наталії Літвінської, у Львові безкоштовно вакцинуватимуть дівчат віком від 9 до 18 років проти папіломавірусу людини, який призводить до раку шийки матки.

Читайте також: Рак шийки матки. Причини і вакцинація

«За кошти обласного бюджету, який сьогодні виділив 1,3 млн грн на вакцинацію дівчаток, дівчатка віком від 9 до 18 років можуть отримати безкоштовно вакцинацію на базі Західноукраїнського дитячого медцентру», — повідомила Літвінська.

За її словами, дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-14 років до початку статевого життя. Жінкам від 21 до 29 років радять робити вакцинацію раз на три роки, від 30 до 49 – раз на 5 років. Однак для дорослих вакцинація є платною. Вартість вакцини, залежно від виду, в аптеках коливається від 1200 до 4000 гривень.

Для довідки

Вірус папіломи людини (ВПЛ) – це збірна назва для всіх видів папіломавірусів, які об’єднані в родину Human papillomavirus або HPV. ВПЛ провокує появу гострокінцевих кондилом на статевих органах та збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань в порівнянні з тими, хто не має ВПЛ в організмі.

Існують такі способи передачі вірусу від людини до людини:

  • Контактний побутовий – інфікування відбувається при контакті руками або користуванні спільними речами. Таким способом найчастіше передаються бородавки та кондиломи.

  • Статевий – зараження відбувається безпосередньо при контакті, або від близького контакту шкіра до шкіри. Статевий акт не є обов'язковою умовою передачі вірусу. Таким шляхом передаються найагресивніші типи ВПЛ.

  • Від матері до дитини. Під час пологів дитина проходить по родових шляхах, де може інфікуватися. Хвороба проявляє себе в перші роки. Папіломи можуть утворюватись на слизових ротової порожнини та шкіри.

Нагадаємо, у випуску медичної програми «Консиліум», яку запустило Tvoemisto.tv, поговорили про онкозахворювання, зміни в діагностиці та лікуванні раку, а також про те, що важливо знати пацієнтам вже сьогодні. Читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!