На Київщині вчителька дала дітям вивчати твір про Москву та Івана Грозного, якого немає у програмі

3487 0
У деяких школах вчителі вчать дітей за старими підручниками, а не за програмою

У Боярці під Києвом учням 6 класу вчителька задала вивчити твір, як Іван Грозний розвивав друковану справу у Московському царстві. Про це розповіла мама шестикласника Юстина Піддубна з Боярки у Facebook-групі «Батьки SOS».

Йдеться про твір Оксани Іванченко «Друкар книжок небачених» у підручнику «Я і світ» авторства О. Авраменка.

У розділах розповідається про те, як Іван Федоров (1510 - 1583 рр.) видав першу друковану книгу в Москві, а потім уже у Львові, про діяльність московського царя Івана IV (1530 - 1584 рр.), причому чомусь у шкільному творі державу Московія неправильно називають Руссю.

Також у творі оповідається як російський правитель «почав усім не довіряти і багатьох вбивати, потім покаявся і записував сотні убитих ним людей в якийсь зошит і молився за них, і друкована справа вже не розвивалася».

Вчителька задала школярам скласти план цих розділів і вивчити один абзац напам'ять. Ось питання у підручнику до цих розділів:

  • Чому німці не пустили своїх майстрів до Московії?
  • З якою метою до Москви прибув данський посол?
  • Чому цар Іван Грозний відмовив данському королю?
  • Як називається перша друкована книжка в Москві?
  • Через що в Івана Грозного послабився інтерес до книгодрукування?
  • Знайти інформацію в мережі Інтернет про політичну ситуацію в Москві середини 16 століття.

 

«Складається враження, що це якась московська програма, а не українська. У наступних розділах твору розповідається, як Іван Федоров уже видав книги у Львові», - зазначає мама учня.

Жителька Боярки додала, що вона та інші батьки учнів попросили вчительку цей твір не вчити, і та підтримала прохання. При цьому, ймовірно, у багатьох школах у поточному році діти вже вчили або ще вивчатимуть його, звертає увагу жінка.

Зазначимо, що щонайменше з 2018 року зазначеного твору Оксани Іваненко в шкільній програмі немає. Проте, ймовірно, у деяких школах вчителі вчать дітей за старими підручниками. Водночас у коментарях батьки кажуть, що в інших школах вчителі використовують такі самі підручники, але просто пропускають цей твір.

Станіслав Нестеренко

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!