На Львівщині ветеран АТО вирощує екзотичну «солодку картоплю»

2441 0
Це найкраща альтернатива нашій українській картоплі.
Фото: Іван Павліш

Фото: Іван Павліш

На Львівщині у Самбірському районі ветеран АТО/ООС Іван Павліш вирощує у своєму фермерському господарстві батат. Цьогоріч йому вдалось зібрати вже близько чотирьох тонн врожаю.

Підприємець розповів Tvoemisto.tv, що ідея вирощувати цю культуру в нього з’явилася після розмови з одним із львівських рестораторів, який поскаржився, що на Львівщині можна придбати батат лише привезений з Китаю.

«Я вже четвертий рік займаюсь фермерським господарством, в мене є ділянка загальною площею близько 40 га, і власне два роки тому прийшла ідея, щоб не займатися вирощуванням лише однолітніх культур, а вирощувати щось більш нішеве, цікаве. Зупинився на бататі. Спробував минулого сезону», – розповідає Іван Павліш.

Перший врожай батату підприємець реалізував дуже швидко лише за допомогою допису у соціальних мережах. А це 500 кг клубнів, які продалися за два дні. Минулого року ветеран продав увесь батат по ціні 60 грн за кілограм, але цьогоріч ціна зросла вже до 80 грн.

За словами підприємця, це найкраща альтернатива нашій українській картоплі, адже цей овоч більш корисний за бульбу.

«За своїми основними характеристиками він найбільш схожий до картоплі, але має трошки іншу структуру і по смаку солодкуватий. Дуже добре підходить вегетаріанцям, людям, в яких цукровий діабет, адже там практично немає крохмалю. Зараз часто батьки практикують давати батат своїм маленьким дітям», – розповідає він.

Іван Павліш пояснює, що батат, який можна побачити в супермаркетах – привезений з Китаю, а тому він оброблений спеціальними хімікатами, адже цей овоч дуже складний для транспортування.

Хоча батат і схожий до картоплі, але садиться він зовсім за іншою технологією. Підприємець розповідає, що спочатку потрібно висадити клубні в теплиці, щоб виростити пагінці. Потім пагінці висмикуються і на два дні ставляться у воду. І потім, коли пагінці пустять корінчики, тоді їх висаджують у відкритий грунт. Він розповідає, що з одного куща можна зібрати в середньому 3 кг батату.

«Готують з батату доволі багато страв. Мої клієнти його запікають, готують крем-суп, «картоплю» по-домашньому, навіть роблять деруни та батат-фрі», – каже Іван Павліш.

Ферма, на якій росте такий незвичний для Львівщини продукт, розташована у Самбірському районі, у селі Луки на господарстві «Брунат». Іван Павліш каже, що можна навіть приїхати і накопати собі батату, аби переконатися в його екологічності.

Нагадаємо, що у Львові на вулиці Городоцькій,23 ветерани війни з Росією Ігор Фльорко та Ростислав Грицьків відкрили кав’ярню мережі «Ukrainian Military Coffee». Їхню історію читайте тут.

Анна Чистякова

Фото Івана Павліша



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!