Політична реклама

Науковці НАМНУ пропонують не переходити на літній та зимовий час

2021 0
Науковці Національної академії медичних наук України пропонують не переходити на літній та зимовий час. Пояснюють свою позицію тим, що перехід на зимовий і, особливо, літній час, спричиняє поглиблення десинхронозу (порушення структури добових ритмів організму, а також порушення між добовими ритмами різних фізіологічних систем організму) у дітей та людей похилого віку.

За інформацією Національної академії медичних наук України на людину постійно впливають такі геофізичні цикли, як зміна періодів світла та темряви.

Еволюційно у людини був сформований ритм сну і, відповідно, добові ритми фізіологічних систем організму, синхронізаторами яких є геофізичні цикли.

Науковими дослідженнями фахівців з біоритмології доведено, що добовий ритм є самостійною характеристикою функціонального стану людини, яка визначає її розумову та фізичну працездатність, опірність (резистентність) до дії шкідливих факторів різної природи. Тому порушення добових ритмів вважається негативним щодо їх впливу на функціональний стан, здоров'я та самопочуття людини.

У перехідні сезони року, а саме восени та весною, змінюється тривалість світлих та темних періодів доби, що потребує адаптивної перебудови (пристосування) до добових ритмів. Розбіжність у часі між циклами геофізичних чинників та добовими ритмами людини визначається як зовнішній сезонний десинхроноз (порушення структури добових ритмів організму, а також порушення між добовими ритмами різних фізіологічних систем організму). Останній доволі легко переноситься людьми молодого та середнього віку, у яких добові ритми більш лабільні (легше змінюються).

Якщо ці люди працюють, то їх добові ритми синхронізовані із соціальними циклами, вплив яких переважає вплив фізичних чинників навколишнього природного середовища.

Однак зазначені зміни в організмі людини потребують більш значного напруження механізмів адаптації (пристосування) у дітей та, особливо, людей похилого віку, у яких добові ритми вже зазнали вікових порушень. Значно важко переноситься сезонний десинхроноз людьми, що мають хронічну патологію, яка сама по собі здатна викликати десинхроноз.

Таким чином сезонний десинхроноз завжди спостерігається в перехідні сезони року. Тому перехід на зимовий, і особливо літній час, безумовно буде призводити до поглиблення десинхронозу у деяких верств населення України (дітей та людей похилого віку).

З огляду на викладене, фахівці Національної академії медичних наук України вважають за доцільне встановити на території України астрономічний поясний час без подальшої зміни порядку його обчислення, - повідомляє прес-служба Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Нагадаємо, наприкінці січня, після завершення наради під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Азарова, міністр МНС Віктор Балога заявив, що "доповідачі рекомендували: враховуючи, що Україна прийматиме Чемпіонат Європи з футболу, для зручності іноземців, цього року перейти на літній час.

Після чого, восени, країна переведе стрілки на годину назад і за цим обчисленням часу житиме і далі. Ця позиція вчених та Прем’єр-міністра про залишення в Україні другого часового поясу і ляже в основу законопроекту, що буде підготовлений та переданий на голосування до Верховної Ради», – повідомляв ЗІК.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!