В університеті Франка подорожчало навчання. Нові ціни

26110 0
Цьогоріч за навчання у Львівському національному університеті ім. І. Франка на деяких факультетах доведеться платити більше. І якщо вартість навчання на бакалавраті у порівнянні з минулим навчальним роком подорожчала лише на одному факультеті, то навчання на магістратурі стало дорожчим практично на всіх факультетах.
Фото: christian-money-growth

Фото: christian-money-growth

Ціна на навчання формується з огляду на чимало чинників. На це впливає і популярність напряму навчання, і наукові ступені викладачів, а також зарплати для технічного персоналу та інфляція, розповіла Погляду керівник планово-фінансового відділу ЛНУ ім. Івана Франка Світлана Сас. 

За її словами, у середньому навчання в ЛНУ зросло на тисячу гривень, однак найрізкіші зміни відбулися з факультетом журналістики – вартість одного року навчання з 6 тис. збільшилася до 9 тис. грн. Натомість на факультеті міжнародних відносин вартість знизилась – з 21 тис. грн до 16. Так само дешевше стало вчитися на економіста та юриста.

«На підвищення ціни на факультеті журналістики і на зниження вартості на міжнародних відносинах найбільше вплинули коефіцієнт рейтингу і затратна частина. Зараз дуже серйозно знизилася популярність факультету міжнародних відносин, а журналістики, навпаки, зросла», – пояснила Світлана Сас.

Вона додала, що до затратної частини входить заробітна плата науково-педагогічного персоналу, оплата праці персоналу і вартість комунальних послуг, які зараз суттєво зросли, а також видатки, пов’язані з утриманням приміщень. 

Читайте також: 10 новацій у вищій освіті, які вводять європейські правила гри 

Натомість вартість навчання на магістратурі на факультетах прикладної математики та економіки подорожчала майже вдвічі – з 4 тис. до 8 тис. Суттєво зросли ціни на навчання на факультеті журналістики – з 4 до 11 тис., а також на факультеті міжнародних відносин та юридичному – з 13 до 22 тис.

«У формуванні вартості навчання на магістра і спеціаліста, базовою справді є ціна на бакалавра. До того ж, найбільше викладачів з науковими ступенями та вченими званнями потрібно для магістрів, трошки менше – для спеціалістів і для бакалавра – ще нижчий. Відповідно до цього, з фонду оплати праці витрати на магістратуру є найбільшими», – додала Світлана Сас.

Читайте також: Що зміниться в українських вишах із новим законом про вищу освіту?

Водночас, як повідомляв Zaxid.net, ще два популярні львівські виші – «Львівська політехніка» та медичний університет імені Д.Галицького – тарифів не змінюють. 

Повний список вартості платного навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка на бакалавраті та магістратурі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!