Вчені дослідили найбільш сприятливу для поширення коронавірусу погоду

16081 0
За оцінками дослідників, ідеальна температура для поширення вірусу в суспільстві становить від 3 до 4 ℃ при рівні вологості 20-80%.
Фото: Дар’я Трифанова

Фото: Дар’я Трифанова

Дослідники з університету Меріленда виявили докази того, що коронавірус найкраще розповсюджується в прохолодному кліматі помірної вологостію.

Вчені з Інституту вірусології людини та Global Virus Network повідомили 13 березня, що «у всіх містах, в яких виникли значні спалахи COVID-19, дуже схожий зимовий клімат». Найбільш уражені регіони світу, включно з Уханем, Північною Італією, Південною Кореєю, Сіетлом та Іраном, опинилися в межах одного температурного діапазону та рівня вологості, як зазначено на карті нижче.

Середня зимова температура у цих місцях сягає від 5 до 11 градусів Цельсія, а рівень вологості – від 47 до 79%. Вони розташовані вздовж 30-50 паралелей північної широти.

Імовірно, вірус не так легко поширюється, коли температура є нижчою або спекотною. Наразі, за оцінками дослідників, ідеальна температура для поширення вірусу в суспільстві становить від 3 до 4 ℃ при рівні вологості 20-80%.

«Завдяки цьому великому дослідженню було встановлено, що погодні зміни потенційно можуть пояснити поширення COVID-19. Це дозволяє прогнозувати регіони, які, швидше за все, піддадуться ризику значного поширення вірусу в найближчому майбутньому», – сказав Роберт К. Галло, співзасновник та директор Інституту вірусології людини в Меріленді.

Зазначається, що коли настає весна, ця температурна смуга зміщується на північ.

Цього тижня температура у Львові буде ідеальною для розповсюдження вірусу.

Сьогодні у регіоні дощ та можливий сніг, рівень вологості – 90%. Але в понеділок, коли трохи потеплішає, а повітря стає сухішим, погодні умови Львова сприятимуть розповсюдженню коронавірусу. 

Нагадаємо, влада закликала всіх залишатися вдома і за необхідності тримати дистанцію три метри один від одного.

Докладніше про дослідження читайте на сайті університету Меріленда (матеріали розміщені англійською мовою).

Global Virus Network – це міжнародна коаліція провідних медичних вірусологів зі штаб-квартирою в Балтіморі, штат Меріленд.

Жовта смуга вказує на ідеальний клімат для поширення вірусу, який зміщується на північ із зміною сезонів. Чорні кола означають точки найбільшого поширення вірусу. Україна має опинитись у «жовтій зоні» найближчими тижнями.

Джо Ліндслі

Переклала Таїсія Семенова

Цей матеріал підготовано у партнерстві з Школою журналістики УКУ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!