Особистий кабінет мешканця та картка львів’янина. Що нового?

6369 0
Вже зараз на сайті Львівської міської ради діє «Особистий кабінет мешканця». А невдовзі до цифрових послуг у спілкуванні з міською владою буде додано ще й «Картку львів’янина». Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, які нововведення слід очікувати містянам вже найближчим часом.
фото: rdob-blog.ucoz.ua, frg.ucoz.ua

фото: rdob-blog.ucoz.ua, frg.ucoz.ua

«Держава не має питати в людини ту інформацію, яку вона знає», – зазначає Тимофій Александронець. Він начальник управління інформаційних технологій Львівської міської ради, і один із тих, хто займається впровадженням електронного самоврядування у Львові. Першим кроком до цього стало впровадження «Особистого кабінету». Саме там львів’яни мають змогу отримати завірені копії (витягів) ухвал міської ради, рішень виконавчого комітету, розпоряджень Львівського міського голови та довідок про перебування на квартирному та кооперативному обліках від Львівської міської ради; довідки про несудимість від ГУ МВС у Львівській області; а також довідки про доходи від ГУ ДФС у Львівській області. Та вже невдовзі цей список буде розширено. Із жовтня планують надавати ще 8 послуг:

  • Довідка про склад сім’ї (Ф-2).
  • Встановлення автономного опалення взамін пічного.
  • Прийняття рішення про надання в оренду вільного приміщення.
  • Продовження пріоритету на розміщення зовнішньої реклами.
  • Скасування пріоритету на розміщення зовнішньої реклами.
  • Видача відомостей із документації із землеустрою, що включена до державного фонду документації із землеустрою.
  • Видача витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.
  • Дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки.

Щоб увійти в «Особистий кабінет», слід зареєструватися.

«На даний момент там доступна ідентифікація шляхом банківської картки, ідентифікація за допомогою електронно-цифрового підпису, і вже цього місяця ми запускаємо мобільну ідентифікацію. Першим оператором в Україні буде «Київстар». Наступний крок ідентифікації – картка львів’янина, за допомогою якої також можна бути зайти в «Особистий кабінет». Це ключова умова того, що електронне самоврядування зможе працювати», – розповів Тимофій Александронець.

Читайте також: У Львові з'явився онлайн-кабінет для мешканців: як це працює

Щодо «Картки львів’янина», то зараз ще тривають остаточні доопрацювання в цьому питанні. Так, планується, що сама картка буде ідентифікатором, а інформація зберігатиметься в реєстрах. На самій ж карті буде електронно-цифровий підпис та чіп. Згодом на цю картку планують додати й інші можливості, в тому числі електронний квиток для користування громадського транспорту, коли його запустять у Львові.

Поки серед документів, які будуть прив’язані до картки є паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво про народження. Та поки першими, хто отримає цю картку, стануть учасники АТО. Відтак ще одним документом стане посвідчення учасника бойових дій. Військові, по домовленістю з «Ощадбанком», отримують цю картку безкоштовно.

«Ми маємо домовленість з усіма комунальними підприємствами, які надають комунальні послуги. Окрім цього з «Львівгазом», налагоджуємо співпрацю з «Обленерго». Вони нам не відкривають реєстр, але ми будемо здійснювати за згодою мешканців інформаційні запити. Таким чином воно буде працювати, якщо необхідно отримати певну інформацію», – пояснив чиновник.

Щодо того, коли ця картка може з’явитися у решти львів’ян, Тимофій Александронець розповів, що не раніше аніж в 2016 році.

«Ми хочемо максимально швидко це зробити. Якщо система покаже свій успіх на прикладі учасників АТО, то ми достатньо швидко перейдемо до того, щоб її отримав кожен бажаючий», – зазначив Тимофій Александронець.

Детальніше про існуючі нововведення у сфері цифрових послуг, та ті, які заплановано, можна буде почути на Форумі електронного самоврядування, який відбудеться у Львові 18-19 вересня. Саме там буде представлена стратегія електронного Львова.

Спілкувався Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!