Роздрукуй майбутнє: як і де працюють 3D-принтери у Львові

13043 0
Саморобна гітара, ідеальне взуття та навіть частина черепа – приблизно так виглядає перелік найдивовижніших речей, які можна створити на 3D-принтері. І якщо раніше доступ до такої техніки мали лише науковці, то сьогодні скористатися нею може кожен. Журналісти Тvoemisto.tv завітали до трьох осередків тривимірного друку у Львові: «Фабрики 3D друку», коворкінгу Betaplace та компанії Virom, і спробували з’ясувати, як виглядають і працюють місцеві 3D-принтери, що на них друкують та скільки це коштує.
фото: tvoemisto.tv

фото: tvoemisto.tv

Ідея 3D-друку виникла у 80-х роках XX сторіччя. Та використовувати його прототипи почали значно раніше.

«Найпростіший 3D принтер – це людина, яка сідає з глечиком і обертає гончарний круг. Тобто створює тривимірну модель, – розповідає співвласник «Фабрика 3D друку» Іван Дуб. – А сучасний принтер – це повноцінний робот».

Зовні такий робот може нагадувати звичайний принтер. Він буває відкритого та закритого типів. Відкритий дає змогу спостерігати за процесом. А закритий схожий на мікрохвильову піч із прозорими дверцятами, з якої дістають вже готовий виріб.

Сьогодні існує кілька технологій 3D-друку. Найпопулярніша та найпростіша – пошарове нанесення.

Принтер цієї технології працює майже як машинка для шиття. Згідно зі словами працівниці Betaplace Олександри Навроцької, пластикову нитку з котушки заправляють в друкуючу головку, там вона розплавляється під дією високої температури, – і пошарово наноситься по контурах об’єкта схожим на голку соплом. Коли друк закінчується, то виріб легко відділяється від платформи вже готовим до використання. Займає такий процес від кількох хвилин до кількох днів, залежно від розмірів, складності та якості.

 «80% на ринку – саме такі принтери побутового рівня. На них не можна робити якісь серйозні речі. А дехто думає, що можна надрукувати на ньому рушницю й піти з нею на полювання. Такого не буває», – пояснює директор компанії Virom Віктор Лісогор.

Основна сфера використання побутових 3D-принтерів – друк прототипів і макетів. Також на них можна виготовити дрібні деталі, іграшки, сувенірну продукцію, коробки для електроніки тощо.

Друкують ці вироби переважно з відносно легкоплавких пластиків. Вони не потребують подальшої обробки та дають високу точність друку. Сучасні пластики можуть імітувати золото, срібло, дерево, гуму, фарфор, метал й інші матеріали та речовини.

Промислові 3D-принтери використовують інші матеріали та технології, які дозволяють створювати навіть такі складні речі як протези чи зброя, а науковці вчаться виготовляти штучні органи та їжу.

У Львові поки використовують переважно побутові принтери. Пропонуємо ознайомитись із особливостями львівського 3D-друку на прикладі трьох місцевих осередків цієї технології.

 

Фабрика 3D-друку

Львівська «Фабрика 3D-друку» працює з липня цього року.  Один із співвласників фабрики – фанат автомобільної справи. Якось йому знадобилася нова шестірня для автомобіля. Маючи технічну освіту, вирішив самостійно створити деталь на 3D-принтері. А ринок 3D-друку у Львові здавався перспективним. Разом із товаришем взялися за втілення. У травні купили принтер відкритого типу, а потім два тижні самі його збирали, аби краще зрозуміти, як це працює.

«Коли ми його зібрали, то було страшно запускати. Думали, десь помилишся, не так дротик запхаєш. Перша наша модель – це елемент конструктора Lego. Ми його знімали з підставки півгодини, боялися пошкодити», – розповідає Іван Дуб.

Сьогодні на виготовлення одного об’єкта витрачають менше тижня, включно зі створенням моделі, правками та безпосередньо друком. За час існування надрукували 18-20 виробів. Більше половини – шестірні та інші деталі.

Співвласник розповідає, що надрукувати на такому принтері можуть навіть протези. Мовляв, для цього існує достатньо креслень, але поки немає замовника.

У планах фабрики – розширити парк 3D-принтерів і придбати 3D-сканер.

Що друкують?

Головний напрямок – друк прототипів. Також це сувенірна продукція та будь-які прості речі: від шестірні до іграшкового солдатика.

Як замовити?

Є три шляхи:

•       Створити 3D-модель у графічному редакторі або знайти її на спеціалізованих сайтах й надіслати у форматі STL.

•       Відсканувати потрібний об’єкт 3D-сканером і надіслати отримані файли.

•       Принести річ, її фотографію чи креслення на фабрику.

Скільки коштує?

Грам друку коштує від 7,5 до 8,5 гривень, залежно від якості.

 

Коворкінг Betaplace

У Betaplace 3D-принтер з'явився близько восьми місяців тому. Спочатку у працівників коворкінгу виникла ідея самостійно розробити великий механізм, на якому можна було би друкувати вироби розміром з людину й більше. Тоді й вирішили, що варто придбати маленький 3D-принтер і зрозуміти, як взагалі з ним працювати.

Що та як – з’ясовували на практиці. Тож у коворкінгу тепер використовують декілька надрукованих речей: підставки для ручок, коробки для електроніки та інші дрібниці.

«Найбільш практична річ, створена на 3D-принтері, – брелок для ключів від кімнати, де він зберігається. Виріб такий великий, що працівники перестали забувати про ключі та забирати їх випадково з собою додому», – розповідає Олександра Навроцька.

Великий 3D-принтер поки виготовляється. Він вже має металеву конструкцію та рухомі частини.

Що друкують?

Переважно коробки для різноманітних пристроїв, прототипи, сувенірну продукцію. Але за деякі речі, як маленькі шестірні, не беруться.

Як замовити?

Замовник може надати готову модель для друку чи розповісти, що йому потрібно надрукувати. Працівники створять її самостійно, внесуть необхідні правки чи порадять, яким ще способом можна виготовити.

Скільки коштує?

Грам друку коштує від 5 до 7 гривень, залежно від якості.

 

Компанія Virom

Принтер у компанії працює вже близько 2 років. Його придбання стало експериментом. Усі металеві деталі виготовили й зібрали самостійно.

«Коли починали робити принтер, то я не бачив його серйозного застосування. Щоб займатися цим серйозно зараз, треба мати людину, яка поєднувала б ролі художника, програміста та спеціаліста з числового програмного управління. Поки це не вигідно», – розповідає директор Віктор Лісогор. Тож принтер тут використовують ще не на повну потужність.

Серед найцікавіших виробів компанії – коробки до деталей для безпілотників і незвичної форми вази.

За словами Віктора Лісогора, у майбутньому тут планують налагодити серійне виробництво 3D-принтерів за принципом «принтер у кожну квартиру». Коштуватиме така техніка близько 150 доларів. А зібрати її можна буде самостійно. Крім того, хочуть удосконалити свій 3D-принтер, створивши для нього камеру, у якій буде підтримуватися необхідний для друку мікроклімат.

Що друкують?

Корпуси для деталей, самі деталі, сувенірну продукцію, предмети інтер’єру тощо.

Як замовити?

Надати 3D-модель або пояснити, що потрібно виготовити. У разі необхідності замовнику запропонують інші технологічні рішення.

Скільки коштує?

Година роботи 3D-принтера коштує 100 грн. Час друку залежить від складності виробу.

Підготувала Яна Гончарова

Фото Ігоря Саджениці


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!