Селу на Львівщині повернули комуністичну назву

6637 0
Село називалося на честь місцевого комуніста Івана Андрєєва, а мешканці ж казали, що хочуть назвати його на честь апостола Андрія Первозваного.
Фото: Галина Терещук / Радіо Свобода

Фото: Галина Терещук / Радіо Свобода

Верховна Рада України повернула селу Мармузовичі (назва відома з XV століття) комуністичну назву Андріївка, яка з‘явилася в 1946 році. Про це в себе на Фейсбуку повідомив народний депутат Володимир В’ятрович.

Перейменування п'ять років тому ініціював Інституту національної пам’яті – село називалося на честь місцевого комуніста Івана Андрєєва і потрапило під закон про декомунізацію. Мешканці ж села казали, що хочуть назвати його на честь апостола Андрія Первозваного, однак за законом про декомунізацію повернути селу попередню назву не можна, не змінивши жодної букви. 

Читайте також: Перейменування вулиць Львова: як це було і є

Тоді комітет Ради майже одноголосно підтримав перейменування Мармузовичів на Андріївку, після чого пізніше це питання мали розглянути й на сесії Верховної Ради.

Нагадаємо, що село перейменували в 2016 році, що майже одразу спровокувало протести мешканців. Львівський окружний адмінсуд, як повдіомляло Радіо Свобода, зобов’язав Андріївську сільраду змінити назву на Мармузовицьку.

Із 1630 до 1946 року село називалося Ферлиївка, а до цього – Мармузовичі, оскільки в той час селом володіли шляхтичі Ян Мармузовський, Захарій Швартовський, Станіслав Галка та Альберт Вишга. Ян Мармузовський мав прізвище, похідне від назви села, що походить з VIII-IХ століть. А в Андріївку село перейменували вже у 1946 році. 

У 2016 році село підпало під закон про декомунізацію. Перейменування спровокувало протести мешканців й довгий час сільська рада називалася Андріївською. У жовтні Львівський окружний адмінсуд зобов’язав Андріївську сільраду змінити назву на Мармузовицьку.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!