Сьогодні День народження Соломії Крушельницької. 5 фактів про легендарну співачку

9705 0
Жінка-муза, жінка-сирена, жінка-легенда… Так про Соломію Крушельницьку відгукувалися її сучасники. Так про неї говорять і зараз. Сьогодні минає 144 роки від Дня народження української оперної співачки, відомої далеко за межами нашої країни.
фото: Вікіпедія

фото: Вікіпедія

Tvoemisto.tv пропонує п’ять цікавих фактів з життя Соломії Крушельницької.

1. Голос співачки, за визначенням італійських критиків, – абсолютне сопрано широкого діапазону, що вирізняється тільки йому притаманною привабливістю і специфічним чарівним оксамитовим тембром. Він сильний, запальний, звучний і співучий. Крім того, характер особистості й виконавський стиль співачки були такими, що вона завжди могла запропонувати щось своє, нове, оригінальне. Здавалося, її творчий інтелект фактично безмежний.

2. 17 лютого 1904 року в міланському театрі «Ла Скала» Джакомо Пуччіні представив свою нову оперу «Мадам Баттерфляй». Ще ніколи композитор не був так упевнений в успіху… але глядачі оперу обурено освистали. Славетний маестро почувався розчавленим. Друзі вмовили Пуччіні переробити свій твір, а на головну партію запросити Соломію Крушельницьку. 29 травня — на сцені театру «Ґранде» в Брешії відбулася прем'єра оновленої «Мадам Баттерфляй», цього разу — тріумфальна. Публіка сім разів викликала акторів і композитора на сцену. Після вистави, зворушений і вдячний, Пуччіні надіслав Крушельницькій свій портрет із написом: «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

3. На всі свої гастролі оперна співачка брала томик «Кобзаря».

4. «В день виступу тітка, шануючи голос, ні до кого не говорила. Лежала десь до 11 години, а потім вставала, співала вправи і виходила на прогулянку. Вистава починалася о сьомій годині вечора, а тітка виїздила о п’ятій критим возом із сестрою Емілією, яка допомагала їй за кулісами. Тітка сама гримувалася і приготовлялася до виступу, а тому так рано приїздила до театру», ─ такою згадує Соломію Крушельницьку її племінниця Ольга Шухевич.

5. Ще за життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу, вона постійно гастролювала по різних країнах: Італії, Португалії, Єгипту, Алжиру, Іспанії, Аргентині, США та Канаді. Відомо, що у перші десятиріччя ХХ століття на оперній сцені царювали чотири особи чоловічої статі: Маттіа Баттістіні, Енріко Карузо, Тітта Руффо і Федір Шаляпін. І лише одна жінка — наша славетна Соломія Крушельницька — спромоглася сягнути висот цих видатних виконавців.

Джерело: osvita.pl.km.ua, dovidka.biz.ua, Вікіпедія

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!