Сьогодні в Україні – День батька: поради львівських татусів

5820 0
Щороку в третю неділю вересня в Україні відзначають День Батька. У спецпроекті «Тато Твого міста» Отар Довженко та Микола Савельєв раніше ділилися досвідом виховання своїх дітей. Пропонуємо кілька цікавих тез.
фото надані Отаром Довженком і Миколою Савельєвим, Facebook

фото надані Отаром Довженком і Миколою Савельєвим, Facebook

Отар Довженко, батько трьох дітей, медіаексперт, викладач Школи журналістики УКУ у спецпроекті «Тато Твого міста. Отар Довженко: Все, що ти уявляєш про дитину до її народження – фігня»розповів:

«Що в батьківстві найскладніше, то це відчуття безпорадності. Коли виникають проблеми з поведінкою дитини, на які ти не можеш вплинути. Треба вчитися жити з тими особливостями її характеру, хоч як би ти хотів їх змінити.

У мене, крім батьківського досвіду, є ще викладацький. Там простіше: за погану поведінку студента можна відрахувати. А дитину свою ти вже ніяк не відрахуєш. Але мені допомагає те, що я згадую себе в дитинстві. Та я й зараз трохи по-дитинному поводжуся – це називається kidult, – тому дистанція між мною та дітьми не така велика.

Часом буває так, що починаю повчати, а потім зупиняюсь і думаю: блін, я сам певною мірою так поводжусь. Тому, замість казати синові не прогулювати школу, я попросив його прогулювати так, щоби про це ніхто не знав, і водночас розуміти, що погані оцінки доведеться виправляти самому».

 

Головний редактор газети «Ратуша», кримінальний журналіст, батько трьох дітей і дідусь трьох онуків Микола Савельєв у спецпроекті «Тато Твого міста. Микола Савельєв: з дітьми ти намагаєшся бути кращим, аніж є»також поділився батьківським досвідом:

«Виховувати чоловіка треба змалку. Поки Назарчик намагається хитрувати. Наприклад, коли ми їдемо у трамваї, він може стати біля якоїсь бабки і присісти на вуха: «Ой, як то Назарчика ноги болять», і ще так подивиться жалібно... Але в мене таке не проходить. Я йому відразу кажу: «Ти мужчина, то стій, будь сильним».

І часто такими поясненнями ми ще можемо завстидати інших хлопчиків, які сидять. Вони слухають нас, і деякі часто поступаються місцями, чи встають з маминих колін. Звісно, буває по-різному, бо він день того ж дня може дівчинку в садочку вдарити, але ми вчимо, що дівчат бити не можна категорично і пояснюємо чому.

З хлопцями правда інша історія. Ми забороняємо битися, але дати здачу для хлопця має бути нормою, як на мене. Бо якщо тебе ображають, а ти ніяк не реагуєш, значить ти заслуговуєш на ці образи. Може це тверда форма нашого виховання, але так вчили мене, і так я вчу свого сина. Для мене безхарактерність – це не позиція». 

Читайте також: Поради мудрим батькам: 50 фраз, які хоче чути дитина

 

Довідка. Історія святкування Дня батька розпочинається зі США в 1910 році. Національним святом цей день в США став у 1966 році, коли президент США Ліндон Джонсон оголосив третю неділю червня національним святом. З часом й інші країни почали відзначати цей день, вшановуючи чоловіка-батька.

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!