Те, що ви не знали про прикордонну службу. 16 фактів

12912 1
При перетині українського кордону, не всі розуміють, які відмінності у роботі прикордонників та митників. Про себе працівники прикордонної служби говорять що «ми перші, хто зустрічає, і останні, хто проводжає». Tvoemisto.tv пропонує кілька цікавих фактів про тих, хто не лише стереже кордони.
Фото: Tvoemisto.tv

Фото: Tvoemisto.tv

1. 24,1 км – саме така довжина українсько-польського кордону, за цілісність якого відповідають прикордонники у відділі прикордонної служби «Краковець». Кожного дня близько 35 прикордонників заступає на 12-годинну зміну, з 8:00 до 20:00 год., і навпаки. І в кожного свій, окремий наряд. Хтось перевіряє документи у пункті пропуску «Краковець», а хтось стереже лінію кордону, так званий «зелений кордон», від незаконного їх перетину.

2. У 2007 році відбулася реформа прикордонної служби. Як розповідають самі прикордонники, тоді їх перевели більше на «офісний режим», тож на території колишньої застави ніхто з них не проживає. Хоча, якщо відновлять набір строковиків, доведеться створювати місця для них житлові приміщення.

3. «Зелений кордон» тягнеться в обидва боки від пункту пропуску «Краковець». Українську і польську територію розділяють огорожа з колючим дротом та системою «Хміль», яка може зафіксувати спробу перетину кордону. Далі слідує КСС – смуга зораної землі, шириною від 3 до 7 метрів. На такій землі добре проглядаються сліди. З певним проміжком часу прикордонники роблять обхід КСП, перевіряючи цілісність ґрунту, і чи є на ньому відбитки ніг.

Після цього посередині межі один напроти одного стоять пронумеровані стовпці, розфарбовані в кольори державних прапорів України та Республіки Польща. Вже за ними – територія сусідньої держави.

4. Разом з тим по лінії кордону стоять і оглядові вежі. Деякі з них мають висоту до 7 метрів. Окрім охорони прикордонної зони, з них ведеться спостереження і за повітряним рухом. Останнім часом почастішали спроби передачі контрабанди повітряним шляхом за допомогою квадрокоптерів, парапланів та інших малих літальних засобів. Відтак слід відстежувати і їх, виявляючи я к місця запуску, так і посадки. В темну ж пору доби спостереження звідси ведеться за допомогою тепловізорів.

5. За 2015 рік було затримано 4 осіб, які намагалися перетнути кордон. Їх затримали ще на українській території. Двоє з них – громадяни України, ще двоє – Туреччини. Як розповідають самі прикордонники, якщо при особі є документи, то таких осіб затримують, і відповідно до ст. 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України», суд може винести рішення про штраф в розмірі від 1700 до 3400 грн, або адміністративний арешт. Якщо ж встановлено факт контрабанди зброї чи наркотичних засобів, або ж переправлення через державний кордон нелегалів, тоді це кримінальна відповідальність, в тому числі за ст. 332 Кримінального кодексу «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України», які караються від трьох до п’яти, а при повторені – до семи чи дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину. Якщо ж при особі немає документів, то затримання може тривати і до трьох діб, допоки не буде встановлено дані про особу. У випадку нелегальних мігрантів, їх доправляють до табору у с. Журавичі (Житомирська обл.), після чого їх відправляють на батьківщину.

Читайте також: Від завтра спрощуються правила перетину українсько-польського кордону для мешканців прикордонної зони

6. Серед тих, хто намагається незаконно перебратися з території Польщі на Україну, переважають ті, хто має проблеми із законом в сусідній державі. Відтак намагаються уникнути відповідальності й переховуватися на території України.

7. Окрім того, в навколишніх селах діє прикордонний режим, затверджений ще постановою Кабінету Міністрів України № 1147 від 27 липня 1998 року. Згідно нього, перебуваючи в прикордонній зоні, слід мати при собі документи, які засвідчують особу. Зважаючи на те, що зараз діє Закон України від 15 квітня 2014 року № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», на особу без документів накладається штраф у сумі 119 грн. Це правило діє не лише на українсько-польському кордоні, але й по всій протяжності державної межі України, і на територіях, які розділяють тимчасово окуповані території.

Читайте також: Які документи будуть дійсні при перетині кордону з дітьми?

8. Самі ж прикордонники з лютого 2014 року перебувають на посиленому режимі. А з початку військових дій 80% особового складу неодноразово були на сході України, брали участь в АТО, де вели бойові дії з терористами.

9. Посилений режим відбився і на перетині самого кордону в пунктах перетину. Так, пункт пропуску «Краковець» щодня перетинає близько 3 тис. автомобілів. Для цього тут є 20 смуг руху: 4 окремі смуги руху, 4 зелені смуги руху і 12 червоних смуг руху.

10. Зелена смуга передбачає, що водій не має нічого з того, що слід декларувати при перетині державного кордону. Водій самостійно обирає червону чи зелену смугу руху. Однак при проходженні митного контролю, який здійснюють працівники Державної фіскальної служби спільно з представниками Державної прикордонної служби, автомобіль з водієм може бути перенаправлений із зеленої смуги в червону.

11. Також автомобіль може бути направлено і на бокс поглибленого огляду. Причиною для цього можуть стати підозри прикордонників щодо перевезення контрабанди. Тоді в боксі поглибленого огляду при перевірці перебувають митник, «оглядовик» та водій. Пасажири залишаються ззовні.

Читайте також: Із жовтня перетнути українсько-польський кордон можна швидше

12. Допомогу в перевірці автомобілів здійснюють і службові собаки. Якщо вівчарок використовують для перевірки вантажівок, то для пасажирських автомобілів використовують менших за розмірами тварин – кокер-спанієлів чи лабрадорів. Такі собаки не так лякають людей, які перетинають кордон.

13. Загалом на пунктах перетину прикордонники відповідають за людей, які перетинають кордон (перевірка документів), а також за те, щоб через кордон безконтрольно не переміщалися зброя, наркотичні засоби та радіація. Загалом це називається безпекова складова. За економічну складову – переміщення товарів – відповідають митники. Разом з тим, після виявлення заборонених до перевезення речей, прикордонники передають інформацію митникам. Якщо ж це контрабанда зброї чи наркотичних речовин, то водія затримують, а інформація передається іншим правоохоронним органам.

14.Щодо осіб, які перетинають кордон, то прикордонники ідентифікують особу, встановлюють справжність наданих документів, чи немає ніяких доручень по даній особі з правоохоронних органів (в тому числі Інтерпол). Якщо все в порядку – особа реєструється в базі даних перетину кордону. Якщо є підстави вважати, що людина порушує закон, її відправляють на «контроль другого рівня».

15. На «контролі другого рівня» проводять співбесіду, де задають низку питань, а також щодо причетності до ряду організацій, знання щодо ситуації в Україні тощо. Через події на сході України на «контроль другого рівня» направляються громадяни Білорусі, Російської Федерації, Сербії та Сирії. В деяких випадках це також можуть бути жителі азійських та африканських країн.

16. Підполковник Іван Галкін, прес-секретар Мостиського прикордонного загону зазначає, що важливою в прикордонній діяльності є не лише зловити правопорушника при намаганні перетнути кордон, але й загалом запобігти цьому. Для цього в прикордонних селах діють дільничі інспектори прикордонної служби. Саме до них жителі села можуть звернутися, якщо помітять в селі невідому особу. Зважаючи на те, що в селі більшість мешканців один одного знають, проблем з виявленням таких осіб не виникає.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
12 Жовтня, 2015 19:05
1488 забули фото черг кілометрових розмістити ?!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!