Центр Львова пропонують обігрівати за допомогою Полтви

2997 0
Львівська підземна річка Полтва може обігріти весь центр Львова. Про це кандидат географічних наук, експерт з відновлюваних джерел енергії Мирон Колодко сказав в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ), розповідаючи про перші результати запровадження найбільш ефективних альтернативних джерел енергії.
Фото: diggers-lviv.at.ua

Фото: diggers-lviv.at.ua

Він стверджує, що саме каналізаційний колектор, який проходить через центр міста, може стати джерелом теплової енергії.

За словами Мирона Колодка, зараз найкращий вид альтернативного джерела енергії – це теплова помпа. Тому що вона може брати тепло з ґрунту, з води і з повітря. 

“Теплова помпа – це класичний холодильник тільки зворотної дії. Холодильник викидає тепло назовні, а помпа забирає тепло в приміщення”, – пояснює спеціаліст. Як приклад використання теплової помпи Мирон Колодко називає встановлення її у дитячому садочку Рава-Руської.

За його словами, Рава-Руська і Мостиський райони відрізняються від інших районів Львівщини тим, що у них немає газопостачання і там користуються твердим паливом. Місто Рава-Руська отримало грант та за ці кошти зробили опалення у дитячому садочку. “До того часу, як ми поставили цю помпу, вони витрачали на опалення та підігрів води 35 тонн вугілля, 8 кубів дерева і платили зарплату чотирьом  кочегарам. Це досить значна сума. А зараз вони витрачають лише на ставку одного кочегара. Не кажучи, що там ще й чисте повітря. Крім того, до того часу, поки там не було стабільного опалення, діти взимку хворіли”, – каже Мирон Колодко.

За його словами, ці теплові помпи виготовляють у Львові: “Якщо би держава надала певні кошти під малі проценти без всяких викрутасів через різні структури, тоді багато людей встановлювало б альтернативні джерела енергії. Якщо держава коштів не дасть, то воно буде йти помалу. І встановлювати будуть ті, хто має кошти”, – зазначив Мирон Колодко.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!