Цьогоріч українці хворітимуть на чотири різновиди грипу. Перелік

2117 0
Вакцина проти них надійде в аптеки орієнтовно у жовтні.
Фото: amizon.ua

Фото: amizon.ua

Згідно з даними ВООЗ, у новому епідсезоні в Україні імовірно циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу. Про це повідомляє МОЗ.

Львів’янам варто подбати про захист від:

  • вірус A/Brisbane/02/2018 (H1N1), 
  • вірус A (H3N2), 
  • вірус, подібний на B/Colorado/06/2017, 
  • вірус, подібний на B/Phuket/3073/2013.

Читайте також: У МОЗ заспокоюють: вакцина проти грипу безпечна, якщо немає протипоказань

Вакцина, що допоможе виробити імунітет проти цих різновидів грипу, надійде в аптечну мережу орієнтовно у жовтні, повідомляють виробники вакцин, адже, за їхніми словами, ВООЗ пізно надала штамовий склад вірусів виробникам. Водночас, кажуть в МОЗ, спрощений електронний механізм подання реєстраційної форми для вакцин проти грипу, впроваджений Державним експертним центром, сприятиме прискоренню їх надходження. 

Вакцину можна буде придбати в аптеках за власний кошт і отримати щеплення у свого лікаря. Також вакцину можна купити за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику: медпрацівників, учителів, дітей до 5 років, вагітних, літніх людей, пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Читайте також: У МОЗ відповіли на найпоширеніші запитання про вакцинацію від кору

Одне щеплення зменшує ризик захворюваності та тяжкого перебігу хвороби впродовж усього сезону. Додамо, торік в аптеках Львова та області можна було придбати багатокомпонентну вакцину від грипу південнокорейського та французького виробництва. Ціна за одну дозу стартувала від 220 грн.

Протягом минулого епідсезону в Україні від грипу померли 64 людини, із них 12 – діти віком до 17 років. Жоден з них не був щеплений проти грипу. На Львівщині від січня і до завершення епідсезону від ускладнень грипу вірусу А у вигляді пневмонії померли 8 людей, 7 з яких мали супутні хвороби, але не мали щеплень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!