Кому варто обов’язково вакцинуватись від грипу. Пояснення лікарки

723 0
Особливе місце у переліку займають вагітні.
Фото умовне

Фото умовне

Наразі на Львівщині не фіксують випадків грипу. Однак активна вакцинація в області триває. Кому не варто зволікати, а обовʼязково захистити себе від вірусу, пояснила керівниця обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

«Найбільша увага до захисту до людей, які мають медичні захворювання. Вони найчастіше хворіють і помирають від ускладнень», – пояснила Наталія Іванченко.

Йдеться, зокрема, про людей, які хворіють цукровим діабетом, мають надвагу, а також хронічні захворювання дихальної системи (особливо астму), серцево-судинної системи та сечо-видільної.

«У переліку також люди з хронічними захворюваннями печінки (фіброз, цироз). Вони у групі ризику тому, що під час лікування потрібно використовувати низку медикаментів, проводити противірусну терапію. А в таких людей порушені обмінні процеси, особливо здатність детоксикації зі сторони печінки. Тому такі хворі можуть мати серйозніші ускладнення», – зазначила медикиня.

Читайте також: Чим зараз хворіють на Львівщині. Пояснення лікаря

Особливе місце у переліку займають вагітні, оскільки під час хвороби ризикує не лише жінка, а й дитина.

«У нас був приклад, коли в інфекційну лікарню госпіталізували вагітну жінку на 26 тижні. Пять попередніх вагітностей у неї закінчились викиднями. І ця шоста, бажана вагітність піддалась такому ризику. Жінка не була вакцинована. Тому ми наголошуємо, що грип для вагітних дуже небезпечний», – додала Наталія Іванченко.

У групі ризику також люди, які багато контактують з іншими. Це військові, продавці, вчителі, водії транспорту тощо. Адже вони можуть не лише захворіти, а й заразити інших.

Вакцинуватись від грипу можна за власний кошт. Вакцина корейського виробництва в аптеці коштує орієнтно 360-370 грн. Наразі у львівських аптеках можна придбати препарат «ДжіСі Флю». Невдовзі очікують також вакцину «Ваксігрип». Вони захищають від усіх чотирьох штамів грипу. 

Імовірно, незабаром зявиться трикомпонентної вакцини. У ній не буде компонента від штаму Phuket, який циркулює в Україні вже давно, тож імунітет до нього може бути набутим. Проте наразі невідома ані назва цього препарата, ані, хто буде його виробником.

Нагадаємо, у світі зафіксували новий штам коронавірусу ВА.2.86. Його назвали «Пірола» і він є найновішим підштамом «Омікрона», що налічує понад 30 мутацій.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!