У Гарнізонному храмі Львова реставрують фрески 18 століття. Фото

3462 0
У Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла тривають реставраційні роботи у святилищі храму, в рамках яких фахівці відновлюють старовинні фрески 18 століття. Щодня над їх порятунком працюють науковці з України та Польщі.
фото: rayonka.com

фото: rayonka.com

Як повідомляє kapelanstvo.info за період реставраційних робіт фахівці дізналися чимало цікавих речей. Наприклад, оригінальні розписи, які були зроблені Екштайнами у 1740-х роках були двічі замальовані. Також храм має два знаки, залишені бойовими снарядами у ХХ ст., які пробивали склепіння, але не розривалися.

Перший снаряд влучив у 1919 році. Про це свідчить надпис у лівій частині склепіння храму, там можна помітити легеньке пунктування місця потрапляння снаряду. Вдруге снаряд влучив під час ІІ Світової війни, внаслідок чого залишився знак над святилищем храмую.

Реставраційні роботи у Гарнізонному храмі ведуться під керівництвом професора Краківської академії мистецтв ім. Я. Матейка - Павла Білінського. Щодня над порятунком фресок тут працюють науковці з України та Польщі. Перший етап цих реставраційний робіт (консервація та реставрація стінопису, 325 м2) планують завершити орієнтовно у жовтні 2017 року.

Минулорічний етап рятувальних реставраційних робіт отримав фінансування з джерел Європейського Союзу, Міністерства культури та національної спадщини Польщі (понад 200 000 PLN),  а ще з пожертв парафіян, туристів та поодиноких жертводавців (150 000 грн.). За ці кошти вдалось взяти в оренду риштування, провести значну частину консерваційних робіт у святилищі.

 

Фото: kapelanstvo.info

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!