На ордені Героїв Небесної сотні львів’яни зобразили ангела в бронежилеті

3505 0
Львів’яни Тарас Возняк та Костянтин Ковалишин стали переможцями Всеукраїнського конкурсі ескізу знака ордена Героїв Небесної Сотні. На ескізі авторського колективу зображений архистратиг Михаїл з атрибутами Майдану – щитом, каскою, бронежелетом, палицею та в окулярах.

Автором ідеї є політолог та культоролог Тарас Возняк, візуалізувати її він запропонува дизайнеру та художнику Костянтину Ковалишину.

«На ескізі зображений хрест і фігура архистратига Михаїла, який є патроном Києва, охоронцем героїв Майдану і символом Небесної Сотні. Він має на собі ознаки, які споріднюють його з цими героями – шолом, окуляри, на грудях бронежелет, а форма щита подібна до тої, яка була на Майдані. Його меч більше нагадує звичайну палицю, яка була в руках майданівців»,  розповів tvoemisto.tv Костянтин Ковалишин.

За його словами, архистратиг Михаїл уособлює східну традицію Центральної України. Натомість форма хреста зі специфічними закінченнями на раменах пов’язують його із західною традицією. Таким чином автори намагалися поєднали ці дві традиції.

«А сам волошковий колір і лаконізм дизайну без зайвих ліній і деталей говорить про строгість і значимість цієї події. Колір пов’язаний з небом, з безкраїми просторами всесвіту над Майданом, які розкрилися у ці трагічні дні»,  додав художник.

Сама ідея, як зазначив Костянтин Ковалишин, зародилася ще взимку під час подій на Майдані.

Конкурс на найкращий ескіз ордена героїв Небесної Сотні тривав з 23 по 28 липня. Всього було подано 17 конкурсних проектів від 16 учасників. У конкурсі брали участь художники з різних областей України: Дніпропетровської, Сумської, Одеської, Івано-Франківської, Чернігівської, Львівської та міста Києва.

За перше місце автор ескізу отримає матеріальну винагороду в 20 тисяч гривень, за друге - 15 тисяч гривень, за третє - 10 тисяч гривень.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав Закон про заснування ордена Героїв Небесної Сотні як нової державної нагороди. Орден Героїв Небесної Сотні присуджуватиметься за громадську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних принципів демократії, прав і свобод людини, а також за активну благодійну, гуманістичну, громадську діяльність в Україні і самовіддане служіння українському народові, проявлену під час Революції гідності (листопад 2013-лютий 2014) та інших подій, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності країни.
 
Христина Петрик

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!