У Львові хочуть відновити витверезники

9628 0
22 червня у Львові зареєстрували електронну петицію із проханням розглянути можливість відновлення витверезників, або створення притулку для людей в алкогольному сп'янінні. Про необхідність створення бодай якогось притулку для людей напідпитку говорили і під час дискусії «Безпека у місті: як нова поліція змінила Львів», що відбулася 10 червня за ініціативи дискусійної платформи «Твоє місто Львів».
фото: depo.ua

фото: depo.ua

Із проблемою відсутності місця, де людей напідпитку можуть приводити до тями стикаються як звичайні мешканці міста, так і патрульна поліція.

«Раніше осіб, яких затримували у стані алкогольного сп’яніння, доставляли у медичний витверезник. Туди поціновувачів спиртного привозили правоохоронці чи швидка допомога. У витверезнику п’яничкам надавали необхідну медичну допомогу та залишали на декілька годин у палаті тверезіти. При деяких витверезниках навіть діяв автопатруль.

Окрім того, попри загальну думку, далеко не всі, хто хильнув зайвого, поводяться агресивно. Та алкоголь безумовно впливає на тонус м’язів і швидкість реакції, тож через неуважність чи слабкість такі люди складають підвищену групу ризику на дорогах, навіть не беручи до уваги того, що спати просто на землі у парку теж не надто корисно. Тож що роботи із «мирними» п’яничками?»,  – ідеться у петиції..  

Голова виконкому ГО «Варта 1» Ігор Зінкевич зазначав, що люди у стані алкогольного сп’яніння та безхатченки заважають мешканцям Львова. Нині повинна бути чітко опрацьована процедура щодо врегулювання даної ситуації. «Згідно із законом, ми можемо затримати особу в стані алкогольного сп’яніння на три години. Після завершення цього часу, таку людину відпускають з райвідділу. Громадськість ж вважає, що ми не відслідковуємо таких ситуацій. Але, насправді, така людина просто виходить з відділку і продовжує споживати алкоголь. Тобто ситуація постійно повторюється», – пояснив Ігор Зінкевич.

Як розповіла Tvoemisto.tv командир 1-го батальйону патрульної поліції Світлана Гірняк, що у Львові патрульні стикаються із проблемою безхатченків та осіб у нетверезому стані. «Насправді у Львові дуже бракує медвитверезників, бо максимум, що ми можемо зробити – це прибути за викликом,  привести людину до тями (полити водою тощо), якщо ця людина пам’ятає свою адресу – намагаємось відвести додому. Не бракує і таких ситуацій, коли ми приїжджаємо за викликом, там лежить невідома особа у нетверезому стані, а ми навіть не можемо її привести до тями»,  – каже Світлана Гірняк.

Читайте також: Львів'яни стали частіше звертатися до поліції: деталі

За словами директора ЛКП «Муніципальна дружина», у Львові є відділ, який безпосередньо виявляє безхатченків, людей в стані алкогольного сп’яніння та передає їх у відповідні центри. Цим займається відділ благоустрою, який сьогодні налічує 25 осіб.

«Щодо безхатченків, на сьогодні у Львові працює єдиний центр для таких осіб. Безхатченки потрапляють до нього, якщо перебувають у  тверезому стані та є  перевірені на наявність туберкульозу. Такий центр працює на вул. Кирилівська і на даний момент є переповненим.  Тобто, якщо ми виявляємо таких людей, то уже не можемо передати у цей центр. Зараз це питання вирішують у міській раді»,  – запевнив директор.

Також Юрій Діль пояснив, що коли безхатченків знаходять п’яними, то такий центр уже не буде їх приймати. Для врегулювання ситуації викликають Муніципальну дружину. Якщо така людина порушує громадський порядок, також викликають Патрульну поліцію. Згодом – і швидку медичну допомогу. Таким чином, з такою людиною працюють три служби. Згодом її відвозять на Кульпарківську, де її миють, перевіряють, дають можливість протверезіти і далі випускають на вулицю.

Ознайомитися із петицією можна за посиланням

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!