У МОЗ назвали чотири виклики Covid-19, з якими найближчим часом стикнеться Україна

4586 0
Один із викликів – розширення тестування, бо воно є критичним для своєчасного встановлення діагнозу або підозри.
Фото: freepik

Фото: freepik

Україна стикається з чотирма викликами, які потребують розв’язання для швидшого подолання коронавірусу. Про це заявив в.о. генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузін, – повідомляє Укрінформ.

«Перший виклик – розширення тестування, бо воно є критичним для своєчасного встановлення діагнозу або підозри. За останні кілька місяців в десятки разів зросла потужність лабораторій, однак бачимо, що вже зараз вони виходять на пікову потужність і найближчим часом її досягнуть», – каже він.

За його словами, найімовірніше, в Україні можна буде вийти на результат, коли кожна область виконуватиме по тисячі досліджень впродовж однієї доби.

Читайте також: Чи можуть перенести місцеві вибори в Україні через пандемію

«Це дуже великі показники щодо ПЛР-тестування. Методом ІФА вже виконують близько 1 тисячі. Однак маємо думати про розширення, бо залишається близько 2 місяців до початку епідемічного сезону, а саме грипу. І це викличе зростання навантаження на лабораторії...», – зазначив очільник ЦГЗ.

Серед викликів він назвав і дотримання інфекційного контролю.

«Це – те, над чим мають працювати лікарі саме у лікарнях. Вони мають забезпечувати розділення потоків хворих, самі використовувати засоби індивідуального захисту, дотримуватися певних протиепідемічних заходів під час надання медичної допомоги хворим. Є й певні інфраструктурні речі – це технічний стан будівель», – додав він.

Очільник ЦГЗ також вважає, що потрібні гнучкі механізми реагування.

«Ми звикли, що питання пандемії або інфекційних хвороб – це галузь МОЗ. Однак зараз бачимо, що велика кількість проблем, пов’язаних з Covid-19, – не в площині виключно МОЗ, а й Мінсоцполітики, МВС тощо. На жаль, ми не маємо добре відпрацьованих гнучких механізмів, щоб дуже швидко залучити або переналаштувати ту чи іншу гілку влади. Тому маємо працювати над тим, щоб такі гнучкі механізми були створені», – наголосив Кузін.

Читайте також: Чи безпечно їхати туристам до Львова і на Львівщину

Він додав, що викликом є і недовіра до влади.

«Комунікаційні меседжі держави не завжди сприймають як такі, до яких можна дослуховуватися або яким можна довіряти», – додав він.

На його думку, ці 4 основні виклики залишатимуться актуальними і на майбутній рік.

Нагадаємо, що на Львівщині станом на ранок 20 серпня зафіксували 183 нових випадки коронавірусу. Загалом в Україні вже 98 537 випадків інфікування Covid-19.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!