У музеї Шептицького у Львові розповіли про унікальну ікону, яку повернули з Росії

1233 0
Ікона «Покров Пресвятої Богородиці» є пам’яткою ще 1560-х років із церкви на Львівщині.
Фото: музей ім. Андрея Шептицького у Фейсбук

Фото: музей ім. Андрея Шептицького у Фейсбук

У музеї Львова імені Андрея Шептицького до свята Покрови розповіли про унікальну ікону 1560-х років, яку викрили у російського колекціонера й повернули в музей, повідомили у музеї. 

Читайте також: Під покровом Богородиці, або історія храму з унікальним амвоном у вигляді човна

У 1984 році пам’ятку викрали з музейних запасників, а 2010 року її виявили в російського колекціонера і повернули до музею, де їй відвели місце в постійній колекції НМЛ.

«Ця ікона ікона «Покров Пресвятої Богородиці» – пам’ятка 1560-х років із церкви в с. Дубровиці Яворівського р-ну на Львівщині. Вона репрезентує композицію, в якій ангели тримають покров над Богородицею», – зазначають. 

Її особливість полягає у поставі Матері Божої, адже Її руки з відкритими долонями зосереджені на грудях. Архітектура має вигляд подвійної стіни обабіч із двома спорудами, які нагадують вежі.

«Ще однією особливістю є зображення двох груп чоловіків, по шестеро з кожного боку від Романа Солодкопівця. З огляду на іконографію це – апостоли», – додають в музеї. 

Крім тих чоловіків на іконі традиційно зорбажено Андрія Юродивого, а на другому плані розміщено чотирьох святителів. 

Цю ікону, впроваджену до літератури в 1997 році, згодом не раз публіковано. І не лише через її мистецьку вартість, стверджуть на сторінці.

Читайте також: У Львові реставрують ікону «Воздвиження Чесного Хреста» XVII століття

Нагадаємо, що чудотворні ікони Богородиці, унікальний амвон, а також вівтар з чорного мармуру і ясного алебастру, який датується 1595 роком, можна побачити і в кафедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ, що на вулиці Грушевського.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!