У Василькові хочуть встановити пам'ятний знак відомому керамічному півнику

1098 0
Кожен охочий може подати заявку на участь у створенні проєкту.
Шафка у Бородянці з вцілілим після обстрілів півником. Фото: Національний музей Революції Гідності

Шафка у Бородянці з вцілілим після обстрілів півником. Фото: Національний музей Революції Гідності

У місті Васильків Київської області хочуть встановити монумент на честь керамічного півника, що став символом незламності українців. Про це повідомляє мер міста Наталія Баласинович.

«Якщо ти творча і завзята особистість, маєш відповідний фах і досвід, цінуєш культурну спадщину та майстерність гончарів Васильківської майоліки, бажаєш лишити по собі яскравий слід в культурному просторі України, запрошуємо до участі у створенні проєкту пам'ятного знаку (монументально-декоративної скульптури) славнозвісному васильківському півнику, що став символом незламності та перемоги над пітьмою», – каже вона. 

Проєкти із зазначенням орієнтовної вартості проєкту (з нуля до його повної раеалізації) можна надіслати на електронну пошту [email protected]. У коментарі «Українській правді» Баласинович додає, що заявки прийматимуться орієнтовно до кінця травня. Станом на зараз вже надійшло три проєкти пам'ятника. «Пропонують різні варіанти. Ми вже думали про півня-фонтана. Хочемо, щоб це було небанально, а інтерактивно», – підкреслює вона. 

Читайте також: «Паляниця» й «Реактивні гуси». У Києві оприлюднили варіанти нових назв для станцій метро 

Крім того, мер Василькова має надію, що ця історія допоможе відновити роботу заводу з виготовлення майолікових виробів (керамічного посуду та звірів), який раніше функціонував у місті. Також у планах – запустити масове виробництво керамічного півника. За словами Баласинович, уже навіть почали реєстрацію торгової марки, яка свідчитиме про те, що це саме український васильківський півень. Вона говорить: «Уже весь світ побачив цього півня. Навіть якщо по 10 чи по 20 доларів продавати цих півнів, думаю, багато іноземців їх куплять хоча б для того, щоб підтримати Україну. Хочемо продати хоча б 50 мільйонів півнів на весь світ».

Місцева влада також має намір у майбутньому зробити сувенірну крамницю з продажу майолікового посуду і навіть вареничну, де подаватимуть страви в аутентичному посуді. Також хочуть розробити туристичний маршрут, адже рано чи пізно війна скінчиться, а Україну відбудуєть, вважає Баласинович. 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!