У Золочівському замку відкрили виставку китайських сувоїв

2030 0
Деякі експонати показують уперше.
Фото: Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького

Фото: Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького

У виставковій залі Золочівського замку сьогодні, 10 вересня, відкрили виставку «Таємничий світ сувою».

Тут представлені самобутні та стильні твори китайських та японських майстрів зі збірки галереї. Деякі з них експонують уперше.

«Пам’ятки китайської культури приваблюють передусім глибокою символікою. Самобутні символи часто постають з давніх міфів. Дивовижні історії про богів і людей, які стали безсмертними, – улюблена тема китайських митців. Вони зображені і на сувоях, що є надбанням Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, і експонуються в Китайському палаці – "Музеї східного мистецтва", репрезентуючи мистецтво, що занесене до найвищого рейтингу нематеріальної спадщини Китаю», – кажуть у галереї.

Китайський сувій – не зовсім картина в нашому розумінні, проте – картина. У неї немає захисного скла, жодної рами, яка б відмежовувала її від площини стіни, натомість – вузька і довга смуга паперу, або спеціально обробленого проклеєного шовку з двома валиками по краях, що дбайливо зберігається в спеціальних коробках.

Сувій із живописом, вишивкою чи каліграфією як самобутній художній твір призначався для зосередженого розглядання і насолоди. Сувій не прикрашав інтер’єр постійно, його підбирали відповідно до сезону, свята чи особливої емоційної атмосфери, зосереджено розглядали, а потім скручували і клали у футляр, щоб у якийсь бажаний момент новим поглядом оцінити зображене, знайти цікаві деталі, надихнутися позитивною енергетикою. Китайці вважають, що художній витвір має створювати настрій, приносити успіх, захищати від неприємностей, відганяти злі сили, тобто мати внутрішню красу, силу і енергію, які дуже залежать від використаних у творі художніх образів, символів.

11 вертикальних настінних сувоїв у збірці музею є роботою невідомих китайських майстрів ХІХ ст., становлять цілісний твір-поліптих, об’єднаний спільним сюжетом і оформленням у форматі ширми. Великий панорамний твір обрамлений жакардовим бежевим шовком, вишивка та живопис виконані на шовку золотистого кольору. Музей, дотримуючись правил, запроваджених китайцями, почергово на деякий час виставляє для огляду лише по три сувої з одинадцяти.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!