Політична реклама

Вартість українських книг може зрости вдвічі

1461 0
Президент Форуму видавців Олександра Коваль прогнозує, що книжки в українських книгарнях з січня 2013 року, коли буде запроваджено зміни до Податкового Кодексу, що нині ініційовані Міністерством фінансів та Державною податковою службою, можуть подорожчати удвічі, - повідомили у прес-службі Форуму видавців.

Логіка цього прогнозу така:

19% - ставка ПДВ у 2013

+ 10 – 15% компенсація   видавцями і книготорговцями втраченого прибутку задля збереження рівня обігових коштів на рівні минулого року 

+ 20 – 25% -  прогнозована  девальвація гривні, яка настане після виборів (орієнтовно)

+ 15-20% -  подорожчання  паперу та енергоносіїв, зумовлене девальвацією гривні.

«Не здивуйтеся, якщо   2 січня ви прийдете в книгарню і побачите, що книжка, яку ви хотіли прочитати, коштує рівно вдвічі дорожче, ніж  коштувала 30 грудня», - попереджає  Олександра  Коваль.

Враховуючи те, що за даними  Асоціації українських видавців середньостатистичний українець у 2011 році витратив на книжки 20 грн, а після подорожчання книжка замість теперішніх середніх 72  грн. коштуватиме 130-150 грн., такі зміни можуть викликати  значну редукцію  українського книговидавничого ринку.

«Неминучий крах малих видавництв, саме тих, які видають наших улюблених українських письменників, елітарну  гуманітарну літературу і недорогі  книжки для дітей , скорочення асортименту і закриття малих книгарень», - передбачає Олександра Коваль.

Також плановані зміни до Податкового кодексу нададуть конкурентну перевагу російським видавництвам,  оскільки  російська книжка стане набагато дешевшою за українську.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!