Вулицю Братів Рогатинців у Львові планують зробити пішохідною

3471 0
У Львові одна з одвічних проблем – тротуари. Впродовж кількох останніх років їх почали ремонтувати інтенсивніше, та все ж у місті залишились хідники, на яких містяни спотикаються впродовж років.
Фото: anderver.livejournal.com

Фото: anderver.livejournal.com

Чи не найбільшим соромом центральної частини міста був клаптик тротуару на просп. Свободи поблизу економічного факультету Франкового вишу та Національного музею, пише Львівська пошта.

Цей хідник - частина глобального проекту реконструкції головного проспекту міста. Роботи розпочали ще у далекому 2011! Торік клаптик тротуару засипали щебенем і так він простояв два літа…  Закінчити ремонт цього тротуару планували торік, але були проблеми із грошима, Держказначейство затримувало міські проплати. Наприкінці вересня цього року про тротуар знову згадали. Зараз його замощують, проте в управлінні капітального будівництва не знають ні коли завершать роботи, ані скільки вони коштуватимуть. 

“Ремонт цього тротуару відбувається в комплексі реконструкції проспекту Свободи. Її призупинили через те, що казначейство затримувало проплати. Цього року роботи відновили, і стараємось встигнути до зими. По цьому об’єкті оплата відбуватиметься відповідно до фактично виконаних робіт. Не можу сказати вартості робіт. Не знаю, за якою ціною підрядник закупляє плитку”, – розповів “в.о. начальника управління капітального будівництва Львівської міськради Володимир Кметик. 

З його слів, за проектом реконструкції проспекту ще залишилось відремонтувати ділянку дороги та хідники від вул. Вороного до вул. Гнатюка. Але цього року ці роботи навіть не розпочинатимуть. “Підрядні організації витратили всі свої обігові кошти. І розпочинати роботи, коли є затримки казначейства, важко”, – зазначає Володимир Кметик. 

Ще однією ганьбою Львова є ділянка тротуару на просп. Свободи навпроти пам’ятника Міцкевичу, яка замощена плиткою із пісковика, матеріал ненадійний, розшарувався. У такому стані хідник і цю зиму зимуватиме. Місто від нього відцуралось, влада сподівається, що тротуар відремонтує банк, приміщення якого на проспекті Свободи, біля горе-тротуару. З банком були певні домовленості, але мабуть і у фінустанові також скрута, і грошей на хідник вони не мають: “Нам зголошувався банк, планував за свій кошт це відновити. Але в них виникли фінансові труднощі, тому цього року вони тротуар не ремонтуватимуть”, – розповів заступник голови з питань житлово-комунального господарства Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля. 

Він розповів, що цьогоріч у Галицькому районі чимало тротуарів уже відремонтували, витратили на це понад мільйон гривень. “Загалом ми цього року вже багато тротуарів відремонтували. Зокрема на проспекті Чорновола, на площі 700-річчя Львова, на вул. Шота Руставелі, на вул. Зерновій, вул. Данилишина, замостили площу перед пам’ятником Міцкевича.  Ми працюємо в межах виділеного фінансування. Ті кошти, що нам виділили, ми вже освоїли. Ще можливі ремонти за кошти інвестора. Так ремонтують хідники на вулицях Куліша та Під дубом. Здебільшого використовуємо плитку піщано-цементну, квадратний метр якої коштує 100 гривень”, – зазначив Андрій Зозуля.

Уважно дивитись під ноги треба на вул. Братів Рогатинців. Про проблеми на цій ділянці розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. Вона каже, що цього року планували вулицю зробити пішохідною, до прикладу так, як вул. Лесі Українки, але роботи перенесли, ймовірно на наступний рік. 
“На вул. Братів Рогатинців справді понищений тротуар, але… Під цією вулицею йде оборонний мур, потрібно було б багато грошей на археологічні дослідження, і на саме мощення вулиці, з велодоріжкою також потрібно чимало коштів”. 
Зі слів чиновниці, тротуарними шкідниками часом бувають і підприємці! Тож не лише час псує львівські хідники. “Буває, у центрі міста гарно вимощений хідник здирає підприємець, який починає тягнути якийсь додатковий кабель. Він знімає плитку, може потім і ставить її на місце, але це вже не так. Вона згодом просідає, там застоюється вода. Таке є на вул. Підвальній”, – зазначає вона. 
Лілія Онищенко розповіла, що у міськраді працюють над створенням спеціального довідника, у якому буде чимало корисної інформації з правил благоустрою, зокрема й про те, як потрібно мостити хідники у Львові.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!