У Львові відновили Комітет Майдану та готуються до загальноукраїнських акцій протесту. Фото

3295 1
Як львів’яни протестували проти «формули Штайнмаєра» та що буде далі.
Фото: Фейсбук

Фото: Фейсбук

Учора, 2 жовтня, відновлений Комітет Майдану Львівщини та низка громадських організацій та активістів, зокрема «Справа громад», «Демократична сокира», Студентське братство Львівщини, провели у Львові акцію «Ні капітуляції!».

Надіялись, що більше такої потреби не буде

Напередодні у Львові відновили Комітет Майдану Львівщини, що діяв із січня 2014 року. Після перемоги Революції Гідності він припинив свою роботу.

«Ми надіялись, що більше такої потреби не буде, але ситуація в державі – як дежавю», – каже львівська активістка та науковиця Дзвінка Калинець-Мамчур, яка прийшла на акцію «Ні капітуляції!» на заклик КМЛ.

Вона розповідає Tvoemisto.tv, що на учорашню акцію прийшло багато молоді, що тішить.

«Було багато знайомих людей, які, мабуть, прочитали про акцію в соцмережах, були прості люди, які не є відомими громадськими активістами, але вчора вони промовляли до людей», – говорить громадська діячка.

«Ловлю флеш беки, коли Дзвінка Калинець-Мамчур лунає з-під пам`ятника Шевченку. Голос той самий, і ворог той самий», – пише у фейсбуці львів’янка Наталія Маріна.

Під час акції зачитали заяву відновленого КМЛ, в якій ішлося, зокрема, про нову редакцію закону про особливий статус Донбасу.

«Висловлюємо категоричний протест проти здачі національних інтересів України! Вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей можуть відбуватися виключно згідно Конституції та законів України тільки після повного виводу російських окупаційних військ, відновлення українського контролю над російсько-українським кордоном, відновлення дії на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей українського законодавства.

Вимагаємо від Верховної Ради України не допустити прийняття нової редакції закону України про особливий статус Донбасу та спроби узаконення проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях у окремих районах Донецької та Луганської областей до виконання вказаних вище вимог», – ідеться в документі.

Про те, що незрозуміло, що задумав президент і що відбувається насправді, говорить і львівський журналіст, волонтер та активіст Микола Савєльєв.

«Після легітимізації "формули Штайнмаєра" вдова "Мотороли" отримуватиме пенсію "вдови героя", який загинув в боях з українським агресором! Десь так. Це все, що вам треба знати про цю формулу», – вважає він.

Микола Савєльєв учора також взяв участь в акції «Ні капітуляції!».

Під одним прапором

Львівська активістка та волонтерка Уляна Дідич на своїй фейсбук-сторінці пише, що під час акції раділа, адже вона об’єднала різних людей.

«Вчора мені душа раділа. Під одні прапори проти здачі інтересів України вийшли дуже різні здорові середовища, які можна об’єднати одним словом #наші. Ті, кому болить за Україну», – говорить вона.

«Я думала нас буде менше. Прийшли різні, але яким не все одно, які знають історію та бережуть українські цінності. Майдан громадських активістів. Молодь вселяє надію, що Україна все-таки не здасться. Заради них треба об'єднуватися, хто би і як би нас не роз'єднував», – пише голова товариства «Надсяння» Соломія Риботицька.

Член Студентського братства Львівщини, львівський громадський діяч Борис Пошивак у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що про подальші акції Львів зараз веде переговори із іншими містами, аби заходи були загальноукраїнськими.

«Зараз ми улагоджуємо з різними містами і середовищами, організаціями та об’єднаннями по цілій країні наступні дії. Тому наразі не анонсуємо суто львівські акції, хочемо, щоб вони відбулись одночасно по всій Україні. Через Київ ведемо переговори із усіма обласними центрами», – каже Борис Пошивак.

Нагадаємо, 1 жовтня, президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану формулу Штайнмаєра, що викликало протести громадськості.

Олександра Бодняк

Фото: Соломія Риботицька, Анна Герич, Наталія Маріна (Фейсбук).


Читайте також:
4 Жовтня, 2019 08:27
666 ... виросло те що виросло .. читати воно, певне , не вміє ... от і вимагає ... "..озвучити.." ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!