Як на Львівщині проходить щеплення від поліомієліту? Деталі

2631 0
У Львівській області від початку першого туру імунізації проти поліомієліту станом на 2 листопада щеплено понад 5 тисяч дітей віком від 2-х місяців до 6 років. Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології Наталія Тімко.

Скількох дітей щеплять?

Загалом щепленням проти поліомієліту впродовж трьох турів імунізації мають охопити близько 26 тисяч дітей області.

Як зазначила медик, щеплення проводять французькою вакциною у вигляді ін’єкції та живої поліомієлітної вакцини, що має відповідні сертифікати якості. 

«Якщо дитину ніколи не було щеплено проти поліомієліту, їй вводять вакцину у вигляді ін’єкції. Якщо це друге щеплення, то лікарі використовують оральну, живу поліомієлітну вакцину, яку вводять у ротоглотку дитини за допомогою спеціальної крапельнички», – пояснила Наталія Тімко.

Статистика

У Львівській області від початку року зафіксовано 11 випадків підозри на гострий млявий параліч, що викликає вірус поліомієліту.

У 9-ти випадках вірус поліомієліту не було підтверджено. Результатів досліджень щодо двох випадків підозри на гострий млявий параліч поки немає.

«Матеріали досліджень по двох випадках підозри ще знаходяться у роботі, тобто остаточних результатів ми не маємо», – зазначила Наталія Тімко.

Вона також розповіла, що відповідно до інструкції, якщо до лікарні потрапляє дитина віком до 15-ти років з порушенням ходи і при цьому не має перелому, вивиху і не йдеться про інсульт, її скеровують до стаціонару інфекційного відділення. Далі – лікарі у такого пацієнта відбирають матеріал для дослідження, який скеровують у лабораторію, де виключають або підтверджують вірус поліомієліту.

Водночас позаштатний спеціаліст з епідеміології запевнила, що лікарі не можуть на 100%  запідозрити випадок поліомієліту, якщо захворювання не супроводжується розладами рухової сфери .

«Вірус поліомієліту може викликати розлади руху лише у 10% від усіх випадків захворювання. Решта – асептичний менінгіт (10%), порушення шлунково-кишкового тракту й гостре респіраторне захворювання», – пояснила спеціаліст.

 

За матеріалами: «Вголос»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!