Як підписати декларацію з лікарем. Покрокова інструкція

16838 0
Пацієнти зможуть укладати електронні декларації з лікарем із 1 квітня.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

Із 1 квітня і до кінця року українці зможуть підписувати декларації з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами, що працюють у закладах, внесених до до електронної системи охорони здоров’я. Відповідні зміни, пов’язані з реформуванням медицини, набули чинності на початку цього року. 

Читайте також: У львівських поліклініках залишать талони на прийом до лікаря

Декларація, укладена із лікарем, якого пацієнт обрав самостійно, означатиме, що відтепер оплата від держави за надані лікарем послуги буде надходити у медзаклад, у якому він працює. Пацієнт може обрати свого лікаря не залежно від місця проживання і реєстрації. Однак він може у будь-який момент розірвати угоду, оскільки декларація не є юридичним документом. У такому випадку не треба скасовувати попередню декларацію – достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються у системі.

Водночас лікар може відмовити пацієнту в підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: сімейний лікар — 1800 пацієнтів, терапевт — 2 000, педіатр — 900 пацієнтів. МОЗ розробив інструкцію для пацієнтів, що вже через місяць обиратимуть лікаря. 

Як підписати декларацію з лікарем

1. Пацієнт має звернутися у медичну установу, яка має бути під’єднаною до електронної системи охорони здоров’я, де працює лікар (сімейний лікар, педіатр чи терапевт), із яким він хоче підписати декларацію. Для цього необхідно мати з собою паспорт, ідентифікаційний код, мобільний телефон і свідоцтво про народження дитини (для педіатра і сімейного лікаря).

Уточнити інформацію про те, чи підключений медзаклад до електронної системи охорони здоров'я, можна у реєстратурі або в лікаря. Також ви можете перевірити це самостійно за посиланням.

2. Уповноважена особа медзакладу має внести дані пацієнта до електронної бази (реєстратор, медсестра або лікар).

3. Для уникнення шахрайських дій, на мобільний телефон пацієнта надсилають СМС-код, що підтверджує реєстрацію. Якщо пацієнт не має мобільного телефону, лікар/медсестра має відсканувати оригінали документів та долучити їх до декларації в електронній системі.

4. Примірник декларації роздруковують та перевіряють персональні дані пацієнта.

5. Якщо інформація введена правильно, у медзакладі роздруковують два ідентичних примірники декларації: один залишається у лікаря, інший — у пацієнта.

5. Пацієнт підписує обидва примірники декларації.

6. Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис на декларацію та додає її до системи «Електронне здоров‘я».

Читайте також: В Україні можна буде отримати консультацію лікаря по телефону

Нагадаємо, з початку 2018 року в Україні стартувала медреформа. Напередодні нового року Президент України Петро Порошенко підписав закони «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» та «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Верховна Рада підтримала ці закони ще у жовтні 2017 року.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!