На правах реклами

«Діти – то святе». Педіатр Ярема Возниця про те, що варто знати батькам

10899 0
Комплексний підхід у веденні пацієнта, особливо дитини, поєднання профілактики з ранньою діагностикою, необхідність тісної співпраці фахівців різних напрямків – основа сучасної медицини. «Лікувати людину, а не хворобу» – відома фраза, якої завжди дотримуються в Дитячому центрі здоров’я імені Анни Мазуренко. Про те, як без черг, нервів, зайвого стресу і в зручний час можна отримати комплексну профілактику, діагностику, лікування й реабілітацію, які спеціалісти працюють у Центрі та наскільки важливим є комплексне лікування малих пацієнтів і міжпрофесійна взаємодія лікарів, Тvoemisto.tv розповів провідний педіатр, керівник педіатричної консультативної клініки Дитячого центру здоров’я Ярема Возниця.

Що таке комплексний підхід до педіатричної допомоги та як його реалізовують у Дитячому центрі здоров’я імені Анни Мазуренко?

Народження і виховання дитини – це головна місія в житті людини. Упродовж всього періоду розвитку дитини батьки стикаються з різними труднощами і шукають відповіді на свої численні запитання. Різні джерела можуть надавати різнопланові рекомендації та поради, але батьки не завжди знають, як вибрати оптимальний варіант для своєї дитини. Певну допомогу в цьому можуть надавати педіатри, сімейні лікарі, психологи, за потреби – інші спеціалісти.

У багатопрофільній сімейній клініці, яка надає широкий спектр послуг дітям та дорослим, педіатрія є одним із провідних напрямків. Найціннішими вважають поради педіатра після огляду новонародженої дитини і подальше спостереження за станом її здоров’я, фізичним і психічним розвитком аж до досягнення нею 18 років.

У Дитячому центрі здоров’я імені Анни Мазуренко ми проводимо не лише огляд дітей, діагностику проблем та лікування, а й профілактичні огляди, спрямовані на запобігання порушенням розвитку дитини. Тобто батьки, які хочуть виростити здорових дітей, звертаються до нас.

У центрі нашої уваги завжди є дитина. А діти – то святе.

Основними факторами успішної діяльності в команді фахівців є координація, постійний звязок і чітке планування. Якими особливостями характеризується міжпрофесійна взаємодія лікарів Центру?

Будь-яку проблему, пов’язану зі здоров’ям дитини, ми розглядаємо у взаємозв’язку кількох умов її розвитку: спадковості, фізичного та психічного здоров’я, індивідуальних особливостей, сімейної ситуації, виховання, а також особливостей раннього розвитку. Керуючись цим принципом, педіатри працюють у мультидисциплінарній команді з багатьма спеціалістами. В разі виявлення складної патології у дитини лікар-педіатр може провести консиліум у складі мультидисциплінарної команди.

Такі консиліуми команда висококваліфікованих педіатрів у Львові, які мають багаторічну практику діагностування та лікування захворювань проводять при виникненні складної медичної ситуації. 

Чому так важливо дотримуватися комплексного підходу в діагностиці та лікуванні?

Комплексний спектр послуг – від зміцнення здоров’я та профілактики захворювань до лікування – це безперервність медичної допомоги та збільшення її ефективності. Це не просто співпраця лікарів, а спільна практика та міжпрофесійна взаємодія.

Лікарі Дитячого центру здоров’я імені Анни Мазуренко працюють єдиною командою. Ба більше, спільна практика охоплює не лише спеціалістів різних галузей медицини, а й пацієнтів, їхні родини, насамперед батьків. Усі працюють задля однієї мети – одужання пацієнта. Через це дії лікарів стають більш злагодженими та чіткими.

У Центрі реалізована інноваційна модель інтегрованої допомоги дітям та їхнім сім’ям, яка включає:

  • моніторинг командою лікарів (спостереження, контроль, діагностика) стану здоров’я, фізичного та психічного розвитку дитини від народження до досягнення 18 років. Педіатр спостерігає за розвитком малюка і, при потребі, своєчасно скеровує на огляд до вузькопрофільних фахівців;
  • проведення вакцинації з використанням усіх дозволених в Україні препаратів, тобто як обов’язкової вакцинації згідно з Національним календарем щеплень (проти 10 інфекцій: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту), так і рекомендованих щеплень (проти ротавірусної інфекції, вітряної віспи, пневмококової, менінгококової інфекції, раку шийки матки, грипу тощо);
  • надання всебічних, реальних для виконання рекомендацій з урахуванням особливостей сім’ї та побуту, порад щодо виховання дитини;
  • забезпечити можливість проведення в необхідному об’ємі параклінічних обстежень (клінічна лабораторія, УЗД, ЕхоКГ, ЕКГ, ЕЕГ та інше). В установі створені на належному рівні для цього умови з реабілітаційними програмами;
  • лікування низки захворювань у дітей, яке можна здійснювати в амбулаторних умовах, за потреби – скерування до відповідного спеціаліста або ж у стаціонар;
  • створення програми й забезпечення безперервної роботи Школи для підвищення кваліфікації лікарів та медичних сестер.

 

З якими лікарями найчастіше доводиться співпрацювати?

Майже з усіма. Наприклад, у тісній взаємодії з іншими фахівцями, насамперед педіатром, працюють стоматологи. Тісний зв’язок між ними доведений давно. Сімейний лікар чи педіатр не зможе пролікувати зуб або видалити його, але, знаючи про те, як стоматологічні хвороби можуть впливати на загальний стан здоров’я, неодмінно порадить пацієнтові регулярне відвідування стоматолога з метою профілактики.

Із чого починається візит до лікаря Центру?

Візити до педіатра – це регулярні зустрічі, які складаються з бесіди із батьками, вимірювання зросту та ваги, ретельного огляду дитини. Дитячий лікар дає рекомендації щодо виховання дитини, гігієни, особливостей харчування, за потреби призначає додаткові обстеження, скеровує до вузьких спеціалістів, складає індивідуальний календар щеплень, враховуючи всі особливості дитини, і дає дозвіл на вакцинацію.

Але я б радив батькам заздалегідь обрати для своєї дитини такого спеціаліста і налагодити з ним постійний тривалий контакт. Намагатися самостійно лікуватися чи користуватися чиїмись порадами не варто. Краще докласти зусиль і вибрати на основі доступної та переконливої інформації медичну установу і лікаря, поради якого будуть зрозумілі й авторитетні. Часта зміна дитячих лікарів небажана.

Перед візитом до лікаря раджу взяти зі собою медичну картку, картку проведення вакцинації, виписки, попередні консультативні висновки, результати проведених аналізів, наявні рентгенограми.

Розкажіть, які спеціалісти працюють у Дитячому центрі здоровя?

У центрі працюють сімейні лікарі, педіатри, неонатолог, неврологи, психологи, психіатр, імунолог, отоларинголог, кардіолог, хірург, стоматологи, логопед, реабілітологи, медичні сестри.

Скільки може тривати візит батьків із дитиною?

У середньому візит триває не менш ніж пів години, інколи трохи більше. Ми не обмежуємо тривалість прийому, бо педіатру потрібен час для ретельного огляду, а батькам – відповіді на всі питання, які хвилюють.

Наприклад, зараз є велика проблема – сон немовлят з батьками. За статистикою у Європі це одна із причин смертності серед дітей першого року життя. Тож інколи треба трохи часу, аби обговорити це з мамою і татом.

Батьки знають, до кого звертатися, коли дитина хворіє. Але періодичні візити до лікарів також важливі для здоровя дітей. Чи займається профілактикою Дитячий центр імені Анни Мазуренко?

Так. Турбуючись про здоров’я і гармонійний розвиток дитини, варто регулярно проходити профілактичний огляд у спеціалістів.

Із метою вчасного виявлення проблем зі здоров’ям чи розвитку дитини від трьох до 18 років батькам необхідно забезпечити її огляд не рідше ніж один раз на рік сімейним лікарем або педіатром і лікарем-стоматологом.

Загалом частота огляду дитини повинна бути така:

  • до місяця – 1-4 рази;

  • 1 – 6 місяців – один раз на місяць;

  • 7 – 12 місяців – один раз на два місяці;

  • 2 рік життя – один раз на три місяці;

  • 3 рік життя – один раз на шість місяців;

  • від трьох років – один раз на рік.

 

А як є насправді та чому не можна відкладати лікування?

Хотілося б, аби наших маленьких пацієнтів приводили частіше – не лише тоді, коли вони захворіли. Загалом профілактика дуже важлива і обов’язкова, бо виявити недугу лікарі можуть навіть у дитини, яка на той момент не хворіє. Крім того, профілактичні огляди педіатра потрібні для оцінки фізичного та психічного розвитку дитини.

Найчастішими ознаками захворювання, які потребують консультації спеціаліста є: розлади сну, сумніви щодо правильного розвитку дитини, гіперактивність або ж надмірна плаксивість, підвищення температури, збільшення лімфовузлів, ознаки вірусної інфекції, поява алергічної реакції та шкірних висипів, млявість або втрата апетиту, розлади травлення, втрата або надмірне набирання ваги, ознаки хвороби органів дихання, травлення, ендокринної системи, нирок тощо.

Педіатр повинен стати не лише турботливим другом і помічником для дитини, а й надійним порадником для батьків.

Тези відомого педіатра Яреми Возниці:

  • Діти не почали частіше хворіти. Думаю, що навпаки – умови життя, харчування, догляд за дітьми покращилися за останні роки, тобто зріс культурний і матеріальний рівень суспільства.

  • Я бачив багато смертей дітей від тих хвороб, від яких ми маємо вакцини. Десятки смертей. І я не бачив жодної дитини-інваліда або смерті внаслідок вакцинації.

  • Якщо дитина перших десяти років хвора 10-12 разів на рік – це нормально. Але якщо дитина хвора двічі на рік, і має два рази важку пневмонію, лежить у стаціонарі, отримує довенно антибіотики – це вже величезна проблема.

  • Коли дитина лікується собі вдома, вона пропустить 5-6 днів школи чи садка, це нормальна ситуація. Бо імунна система дитини народжується стерильною, вона мусить виробити захист до свого середовища. Вона мусить навчитися захищати себе.

  • Не треба робити з хвороби катастрофи.

  • Частина пацієнтів приходить до лікаря тільки для того, щоби дізнатися назву свого захворювання, а потім сідають за інтернет, шукають там різні способи лікування і щось собі вибирають. «Я читав в інтернеті, я краще знаю від доктора»  – неправильна позиція. Інтернет лікаря не замінить у жодному разі.

  • Лікар повинен вчитися щодня, а не тільки проходити курси підвищення кваліфікації раз на п’ять років.

  • Є багато препаратів, які не мають доказаної ефективності, а їх рекламують на телебаченні, батьки із задоволенням їх купують. Має бути тверезий, розумний підхід, який базується на медицині, що базується на доказах.

  • Треба вибрати одного лікаря і до нього ходити. Тому що Гіппократ 2,5 тисячі років тому сказав, що ніщо так не шкодить здоров’ю, як часта зміна лікарів і багато лікарів.

  • Перший контакт хворої дитини має бути з педіатром. Тому що дитина – це найцінніше, що ми маємо в сім’ї, це перспектива життя суспільства, це неймовірно велика цінність.

  • Профілактика завжди дешевша, ніж лікування.

  • Чим у більше стерильних умовах і чистоті росте дитина, тим більше у неї алергії.

 

Розмовляла Ольга Шведа

Фото Івана Станіславського/Твоє місто 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!