Як проголосувати в лікарні або вдома. Інструкція

3234 0
Якщо людина раптово захворіла або не може самостійно пересуватись, вона все одно може виконати свій обов'язок громадянина України.
Фото: 24tv

Фото: 24tv

Tvoemisto.tv писало про те, як проголосувати на виборах президента 31 березня, якщо у цей день ви перебуватиме не за місцем реєстрації: в іншому місті, за кордоном, на службі. Але можуть скластись й інші непередбачувані обставини. Тож пояснюємо, що робити, якщо ви раптово захворіли.

Якщо виборець несподівано захворів або за віком чи станом здоровя не може самостійно пересуватись, то він повинен до 20:00 звернутись до дільничної виборчої комісії за місцем реєстрації із:

  • власноруч написаною заявою про те, що хоче проголосувати за місцем перебування
  • довідкою з медичного закладу, що підтверджує обгрунтованість його намірів.

Відтак, члени ДВК перевірять правдивість поданих відомостей і включать виборця до списку тих, хто голосуватиме на дому.

Читайте також: Не живіть так, наче політики вирішують усе

Якщо виборець перебуває в лікарні і до 20:00 29 березня виявить бажання проголосувати там, то його включать до списку виборців створеної у медзакладі спецдільниці. Зазначимо, якщо людина потрапить в лікарню пізніше вечора 29 березня і не зможе у день голосування дістатись до виборчої дільниці за місцем реєстрації, то проголосувати на виборах президента цього року вона вже не зможе.

Якщо у запрошенні виборця є відмітка про постійну нездатність пересуватись самостійно, але він хоче проголосувати на своїй ДВК, то повинен повідомити про це членів ДВК до 12:00 30 березня. Якщо ж людина цього року отримала запрошення на голосування без такої відмітки, то має звернутись до ДВК із заявою про те, щоб члени комісії врахували те, що людина не може самостійно пересуватись до 25 березня включно. Заяву можна передати через іншого виборця.

Читайте також: Як власникам ID-карток проголосувати на виборах президента

Нагадаємо, у день голосування – 31 березня – жодні зміни до списку виборців не вносяться, навіть за рішенням суду. Члени ДВК можуть виправити лише незначні неточності або технічні описки: неправильне написання прізвища, імені, по-батькові, номеру будинки чи квартири.

Зазначимо, якщо ви не знайшли себе у списку виборців або виявили помилки, чи хочете тимчасово змінити місце голосування, то маєте звернутись із відповідною заявою до районного реєстру виборців до 25 березня включно. Відділи реєстру виборців працюють і в суботу та неділю – лише за скороченим графіком: з 10:00 до 13:00 та з 14:00 до 16:00.

Читайте також: Як львів'янам перевірити себе у списку виборців та де шукати свою виборчу дільницю

Матеріал підготовлено за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!