Як виглядатиме пішохідна вулиця Курбаса. Найновіший проект

7398 0
Перевтілення вулиці Курбаса у Львові триває повним ходом і скоро вона стане зовсім іншою – пішохідною, з новим покриттям, деревами, вуличними меблями та декоративним освітленням.

Львівський дизайнер інтер'єрів Олександр Шутюк в своєму блозі зібрав повну візуалізацію того, які зараз ремонтні роботи там проводяться та як буде виглядати вулиця після їх завершення.

1. Проїжджої частини та тротуарів не буде  вулиця брукується у один рівень бруківкою двох відтінків – світло-сірого та темно-сірого. Вздовж вулиці будуть висаджені дерева.

2. Поперечні смуги темної бруківки покликані візуально розширити вулицю, а хаотичний крок смуг  зробити вигляд вздовж вулиці динамічнішим. Робітники цей малюнок вже прозвали штрих-кодом. Проїзд з боку вул. Гнатюка буде перекрито стовпцями.

3. Дерев спочатку планувалося 7, але одне вирішили забрати, щоби виділити з боку вул. Тиктора невелику паркувальну зону. Крізь неї далі вулицею при потребі зможуть проїхати служби доставки чи екстренні служби.

4. В ідеалі на в'їзді на вулиці мав би стояти болард, але наразі це питання ще остаточно не вирішене.

5. «До речі, про дерева. Особисто я за катальпи, саме вони і показані на цих візуалізаціях. Вчора якраз говорив стосовно саджанців з Клубом рослин  –  у них є потрібнаі кількість дуже хороших саджанців за ціною близько 1500 гр. за штуку, один з яких вони готові подарувати місту. А на 5 інших треба шукати гроші (бюджет ремонту, на жаль, було скорочено і його вистачає лише на загальні роботи з перекладання бруківки)»,  – пояснює Шутюк.

6. Вуличні меблі з бетону безкоштовно в якості спонсорської допомоги виготовить підрозділ турецького «Онуру»  – фірма «Ефе-Бетон».

7. Одним з центральних елементів вулиці є театр ім. Курбаса, площу перед яким навмисно залишено вільною. Тепер тут можна буде влаштовувати вуличні вистави, щоразу підлаштовуючи простір під конкретні потреби.

8. Ще однією з фішок вулиці має стати декоративна підсвітка дерев спеціальними світильниками, вмонтованими в тротуар.

А ось що відбувалося вчора безпосередньо на вулиці. Привезли плитку.

Вивантажували бетонні кільця.

Ці кільця вкопуються в землю на місцях висадки дерев та потрібні для захисту комунікацій від пошкодження корінням.

Схема висадки дерев виглядає так: 

Процес встановлення чергового кільця на місце. Копання ям – напружений момент.

Крім того, Олександр Шутюк показав, як еволюціонував проект реконструкції вулиці Курбаса. Спочатку був варіант фактично просто вулиці з проїзною частиною завширшки у одну машину, де можна було б проїхати, але не можна припаркуватися.

Потім дорога мала бути викладена тим же покриттям, що і тротуари, та зробила зигзаг для зниження швидкості. З самого початку було бажання зробити підсвітку дерев.

Паркувально-розвантажувальний майданчик з боку вул. Тиктора.

Варіант без стовпчиків.

В цей момент виявилося, що світло зробити не вийде, бо бюджет розраховано лише на вкладання плитки, зате «Ефе-бетон» може безкоштовно виготовити з бетону вуличні меблі. Почалися експерименти з бетоном.

Різні варіанти візуального членування вулиці.

Була думка викласти біля театру візерунок з плитки, але зійшлися на тому, що це буде надто агресивно.

 «Був ще такий варіант. Цей розвантажувальний майданчик з боку Гнатюка врешті вирішили не робити, бо в ньому з вірогідністю 99,9% просто хтось паркувався би, перекриваючи тротуар», – зазначив блогер.

Досить довго протримався ось такий варіант, який мало не пішов в роботу.

«Ось ці руки біля театру з підсумкових візуалізацій поки забрали, але бажання зробити щось подібне не пропало. Є можливість відлити їх з бетону, однак для початку потрібен скульптор, який міг би зробити форму для відливки», – додав Шутюк.

Вже коли на місці почалися підготовчі роботи, ресторан «Прага» зголосився профінансувати монтаж освітлення, тож проект знову довелося переробляти.

Нагадаємо, у Львівській міській раді заявили про те, що планують завершити ремонтні роботи на вулиці Курбаса до Дня міста.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!