Як захиститися від кліщів та чим вони небезпечні. Поради експертки

7668 0
Активність цих комах розпочинається весною і триває до глибокої осені.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Як захиститися від кліщів, що робити, коли укусу не вдалось уникнути, а також про хвороби, які переносять ці комахи, Tvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

Як уникнути укусу кліща?

Спеціалістка радить їздити на природу, прикривши ділянки тіла з тонкою шкірою, а голову покривати кепкою або капюшоном.

«Бажано, аби одяг щільно прилягав до тіла та був світлих кольорів. Так буде легше помітити кліща. Добре одягати гольфи, щоби прикрити шию та зону декольте, або футболки на довгий рукав, а також високі шкарпетки», – каже вона.

Перед виходом із дому можна нанести на тіло спеціальні засоби, що відлякують кліщів, наприклад, аерозолі, а вже під час відпочинку перевіряти себе та дітей, чи не з’явилися комахи на тілі.

Одразу по приходу додому необхідно перевіритися самостійно та перевірити тіло дитини. При чому одяг відразу випрати та випрасувати.

Окрім цього, треба оглянути й домашніх улюбленців, якщо вони були з вами на природі. А також речі, які мали з собою – сумки, рюкзаки, простирадла тощо.

Що робити, коли укус уже виявили?

Намагайтеся якнайшвидше видалити кліща самостійно (можна з допомогою пінцета або звичайної нитки, рухаючись колоподібними рухами без ривків, але обов’язково у рукавичках) чи у найближчому травмпункті.

Місце укусу треба обробити антисептичним засобом, а руки після цього вимити з милом. При погіршенні самопочуття – підвищення температури або ж почервоніння ділянки, де був укус, – треба звернутися до лікаря.

Читайте також: Парки Львова починають обробляти від кліщів. Графік

Які небезпеки несе укус кліща?

Кліщі є переносниками та резервуарами збудників низки захворювань, як от кліщовий вірусний енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) тощо. За словами Наталії Тімко, на Львівщині кожен третій кліщ інфікований бореліями – бактеріями, які викликають хворобу Лайма.   

Проявами цього захворювання може бути почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у тілі, млявість. Починати лікування треба ранній стадії, інакше хвороба може спричинити ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, навіть до інвалідності.

Заразитися кліщовим вірусним енцефалітом можна не лише під час кровоссання кліща, а також, якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу. Симптомами є головний біль, гарячка, нудота, порушення сну. Захворювання здебільшого уражає центральну нервову систему, що може призвести до інвалідності, а часом навіть до летальних наслідків.

Аби визначити, був кліщ інфікований чи ні, потрібно здати його на аналіз у лабораторію санепідемслужби. Однак це можливо лише в тому випадку, коли витягнули комаху живою. Якщо ж такої можливості нема, тоді його треба спалити або залити окропом. Так запобігають поширенню інфекції.

Натомість, аби з’ясувати, чи є інфекція в організмі людини, потрібно зробити аналіз крові на наявність антитіл до борелій. Проте поспішати з цим не варто, адже антитіла можна виявити тільки через 2-4 тижні після укусу.

Читайте також: Де у Львові найчастіше інфікувалися хворобою Лайма

Додамо, що щеплень від хвороби Лайма немає. Від кліщового енцефаліту теоретично вакцина є, але у Львові її наразі також немає.

Нагадаємо, за даними МОЗ, щорічно з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тис людей. Натомість на Львівщині за п'ять місяців 2019 року у 27 мешканців виявили хворобу Лайма. Щороку парки Львова навесні та восени обробляють від кліщів.

Ольга Коваль



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!