Фото: Carolina Heza

Фото: Carolina Heza

«Хвороба з тисячами облич». Як львів’янка бореться із укусом кліща

48279 0
Від початку року на Львівщині 35 людей захворіли на хворобу Лайма, зокрема двоє дітей. Однак кількість інфікованих може бути набагато більшою.

Люди місяцями можуть і не здогадуватися, що інфіковані хворобою Лайма, яку переносять кліщі. Захворювання небезпечне, бо впливає не тільки на самопочуття, але й на внутрішні органи. Встановити діагноз не одразу вдається, чимало інфікованих хворих і не бачили на собі кліща. 38-річна Мар’яна, модераторка групи у Фейсбук «Лайм Україна», яка охоплює 2,5 тисяч учасників, розповіла Тvoemisto.tv, як вона уже два роки бореться з цією хворобою.

Читайте також: Ті, що потребують захисту щодня. Історії важкохворих дітей

Думала, що вкусив комар

Два роки тому Мар’яна поїхала в гості до мами у передмістя. Зайшла до хати і відчула укус у бедро. Вона змахнула рукою, подумала, що то комар, але про всяк випадок оглянула ділянку – ніякого кліща на тілі не було.

Уже за тиждень у жінки почався кон’юктивіт (запалення слизової оболонки ока). На місці була нетипова як для хвороби Лайма пляма. Потім почалася інтоксикація, скрутило шию, лице, біль нагадував остеохондроз, який віддав у ногу. За три тижні вона зрозуміла, що з нею щось не так, жінка уже навіть не могла їсти.

«Почалося справжнє жахіття. Лікарі казали, що мене десь продуло, що може щось не те з’їла. Дерматологи дивилися і не бачили ознак хвороби Лайма. Діагноз я поставила собі фактично сама, загуглила, коли зрозуміла, що справи погані. І тоді попросила в інфекціоніста направлення для аналізу на хворобу Лайма», – розповідає жінка.

За її словами, показники імуноглобуліну М (які свідчили про хворобу) були перевищені, тож Мар’яну госпіталізували в інфекційну лікарню. Десять днів вона приймала один антибіотик, після чого ще десять днів їй продовжили курс лікування. Але здоровою вона вже себе не відчувала. Ще кілька місяців жінці кололи біцилін, але її стан погіршувався. Це не допомагало.

У Мар’яни – нейробореліоз, ураження нервової системи. Вона каже, що лікувалася у кількох львівських лікарнях, консультувалася з різними спеціалістами. 

Життя розділилося на «до» і «після» укусу. Коли аналізи почали приходити у норму, стан не покращувався. Медики говорили, що це такий собі «постлайм» або щось іпохондричне.

Мар’яна почала шукали інформацію про хворобу на різних форумах і не знайшла жодного майданчика в Україні для обговорення проблем тих, хто не може повернутися до життя через Лайм. Тому створили групу «Лайм Україна», де люди діляться досвідом пережитої хвороби.

«Я зрозуміла, що мені важко ходити по сходах, почала помалу втрачати працездатність, тому вирішила поїхати на лікування у Польщу. Хронічна хвороба лікується місяцями поєднанням кількох антибіотиків. У Польщі я здала розширений аналіз, бо крім борелій кліщ заражає кількома коінфекціями, частина з яких лікується протималярійними препаратами», – розповідає Мар’яна.

Читайте також: Відважні. Відверті історії жінок, які подолали рак

50 відтінків хвороби Лайма

Зараз, після року лікування у Польщі, жінці стало легше. На це лікування уже пішло близько 200 тисяч гривень. У Польщі, за її словами, є трохи більше десятка лікарів організації ІЛАДС, які практикують лікування комплексом антибіотиків, а також визначають коінфекції, які ускладнюють перебіг хвороби Лайма.

Мар’яна каже, що через несвоєчасну діагностику хвороба розвинулася у хронічну, а ремісія у таких випадках досягається дуже важко.

Хворі стикаються із проблемою, що у багатьох є симптоми, але антитіла не виробляються. Загальний аналіз крові, каже Мар’яна, може бути фактично ідеальний, а коли показуєш аналіз на борелії (збудник хвороби), то кажуть, що це пам'ять організму на перенесену хворобу. Тому деякі хворі опиняються фактично «поза медициною».

«Лайм називають «великим імітатором», «хворобою з тисячами облич». Постановка діагнозу часто нагадує головоломку. Просто таки смертельна втома, тривожність, розлади сну, депресивні стани, ломота тіла, болі суглобів, ураження багатьох систем організму і т.д. Це все – 50 відтінків Лайма, – зазначає Мар’яна.

За її словами, щодня у групу «Лайм Україна» вливаються багато хворих або покусаних людей.

«Лікарі зазвичай кажуть приймати антибіотики, але частина говорить спостерігати, чекати, чи з’явиться еритема (характерна для хвороби Лайма червона пляма у місці укусу у вигляді почервоніння та кільця навколо – ред.). Однак еритема з’являється тільки у 40% людей. Сам аналіз можна здати аж на третій тиждень. До того часу хвороба уже отруює організм. У мене багато знайомих, які сидять на антибіотиках роками – лише щоб мати можливість ходити і жити нормально», – розповідає жінка.

Читайте також: «Пан генерал». У пам'ять про військового медика Івана Гайду

Якийсь час Мар’яна приймала одночасно 26 препаратів, щоб боротися з наслідками Лайма.

«Ця антибіотикотерапія вважається важкою. Але дуже хочеться витримати, бо важко ходити, ліва частина тіла німіє. Хвороба поступово робить з людини інваліда. Важко навіть у руку щось взяти. Лімфовузли стали розміром в горіх. Спати погано. Біль знімають лише важкі препарати. Хронічні хворі живуть з цією ломотою всього тіла ціле життя», – каже модераторка групи «Лайм Україна».

Зараз жінка планує перервати лікування, бо вже не витримує приймати стільки ліків, хоче спробувати бджолотерапію та лікування травами.

«Люди рятуються, як можуть, пробують все, коли чують по кабінетах, що це іпохондрія, треба відпочивати, а людина розуміє, що біда», – каже Мар’яна.

Співрозмовниця каже, що кліщ може взятись звідусіль. Її вкусив у приміщенні, тому вона і не одразу зорієнтувалася. За її словами, третина людей із опитаних у їхній групі інфікувалися за кілька годин після укусу, але більшість навіть не бачила на собі кліща. 

«Мене за секунду заразило таким букетом, що я не знаю, чи колись виберуся з того», – зізнається вона.

«Це не проста хвороба, як здається на перший погляд»

Статистика, зазначає Мар’яна, не показує реальну кількість тих, хто підхопив хворобу Лайма.

«Це як зі СНІДом – спершу ламали стереотипи, шаблони, було певне невизнання. Тепер на черзі – Лайм. Світ пішов вперед. Є багато свідчень і груп, що це не проста хвороба, як здається на перший погляд. У ній велика небезпека», – каже Мар’яна.

Лікар-епідеміолог Львівського міського відділу «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ» Сергій Шинкаренко розповів Tvoemisto.tv, що у 2018 році у Львові було 254 випадки хвороби Лайма, а минулого року – 154.

Найбільша активність кліщів спостерігається з травня по листопад. Хворобу передають кліщі, а також і німфи кліща – прозорі статевонезрілі його стадії, яких люди навіть не бачать. Ще збудник може також передаватися через молоко інфікованих домашніх тварин, розповідають медики.

У місці укусу формується еритема, почервоніння. Останнім часом почали реєструвати безеритемні форми захворювання, тому класична клініка не завжди має місце. Якщо пляма не виникає, то з часом збудник може циркулювати в організмі людини і викликати зміни зі сторони роботи серцево-судинної системи, порушувати роботу суглобів, призводити до розладів чутливості та рухової функції.

Визначити хворобу можна через дослідження крові на імуноглобуліни, через три тижні після ймовірного укусу.

«Теоретично, якщо хворобу лікують вчасно, а її в принципі лікують успішно, то до внутрішніх органів збудник не доходить. Борелії відносять до тієї групи бактерій, що й сифілісу – де інфекція осяде, то ці органи будуть уражені. Якщо порушення роботи органів виявляють упродовж пів року, то це підгостра стадія, а якщо більше, то це вже хронічна. Хронічну форму, звісно, важче лікувати», – говорить Сергій Шинкаренко.

Читайте також: «Серпень – це запізно». Які проблеми виникли у лікуванні раку 

Підчепити кліща можна у будь-якій місцевості, де є рослинність, навіть на газонах. Тому лікарі радять періодично обстежувати тіло та одягати щільний одяг. Кліщ скаче на людину і шукає собі зручне місце, аби присмоктатися. Згідно з дослідженнями, близько третини кліщів, активних в цей час, є носіями інфекції. 

Головна епідеміологиня області Наталя Тімко розповіла Tvoemisto.tv, що у статистику хворих на Львівщині потрапляють здебільшого ті, хто мають «мігруючі» еритеми. Якщо починаються розлади, то пацієнти звертаються із симптомами до кардіолога, ревматолога, невропатолога, а ті вже скеровують до інфекціоніста. Буває, що люди лікуються роками, тому що треба забирати не тільки причину, але й наслідки, до яких призвів уже збудник, наголошує Наталя Тімко.

Ті, хто захворів на хворобу Лайма, так описують її симптоми: несамовита слабість, запаморочення, ломота у тілі, туман в голові, дратівливість, німіння пальців, головний біль, загальна перевтома, розсіяність, проблеми з зором, погіршення пам’яті, сонливість, підвищена температура, втрата концентрації уваги тощо.

«Слабкість така, що пляшку з водою неможливо підняти чи душ прийняти. Або ніби бетонна плита потрощила тіло, і викручує кожну кістку», – кажуть пацієнти.

Про те, як вберегтися від кліщів – читайте у матеріалі.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!