«Антиукраїнські норми». Що не так із законом про медіа, який просувають нардепи

1057 0
Одні вважають, що закон послаблює позиції української мови, але водночас його схвалення є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Історик та народний депутат Володимир В’ятрович вважає, що закон «Про медіа» №2693-д, який Верховна Рада України підтримала у першому читанні 30 серпня, має антиукраїнські норми. 

За його словами, у тексті, що виносили на перше читання, скасовується ухвалена у червні заборона на трансляцію фонограм, аудіограм та кліпів російських співаків. Також нівелюється Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці. 

Крім того, знижується рівень контролю за українською мовою фільмівдозволяється порушення на 10% квоти на українські пісні на радіо, та робляться недієвими норми, які забороняють позитивне висвітлення органів влади держави-агресора. 

В’ятрович зазначав, що 34 народні депутати зверталися до спікера Руслана Стефанчука із закликом зняти з найближчого пленарного засідання законопроєкт, однак його таки ухвалили у першому читанні в незмінному вигляді. 

«Багато хто голосував, повіривши обіцянкам авторів законопроєкту врахувати поправки, що зберігають захист українського культурного простору.  І я певен, що якщо ці поправки не будуть реально враховані, закон про медіа не отримає 226 голосів у другому читанні. І ніякі мантри про євроінтеграцію вже не спрацюють»,написав він.

Читайте також: Рада заборонила російську музику в медіа та громадських місцях

Як пише громадянський рух «Відсіч», влада знову намагається знищити захист українського інформаційно-культурного простору та послабити позиції української мови.

«Шкідники у владі намагаються розмінувати культурний кордон з росією», – пишуть вони.

Водночас, як пише УП, схвалення закону «Про медіа» є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС. Представництво ЄС в Україні підтримувало плани парламенту розглянути його. Законопроєкт має забезпечити конкурентний медіаринок із правилами для всіх, незалежним регулятором та відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.

Нагадаємо, що головним автором законопроєкту «Про медіа» у редакції 2022 року є голова Комітету з питань гуманітарної політики, «слуга народу» Микита Потураєв. «За» відповідне рішення голосували 233 нардепи, зокрема, 179 депутатів від «Слуги народу», 6 – від «Батьківщини», 12 - «Платформа за життя і майбутнє», 7 – Партія «За майбутнє», 12 – «Довіра», 12 - «Відновлення» та 5 позафракційних. «Європейська солідарність» та «Голос» не дали голосів за документ. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!