З квітня доступні ліки видаватимуть за електронними рецептами. Що зміниться для пацієнтів

4846 0
У березні Національна служба здоров’я розпочне підписувати договори з аптеками по всій країні, а з квітня 2019 року запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне оплати аптекам за програмою.
ілюстративне фото: Волинські новини

ілюстративне фото: Волинські новини

З квітня в Україні медикаменти з урядової програми «Доступні ліки» видаватимуть виключно за електронними рецептами, повідомляє міністерство охорони здоров'я.

Відповідні рішення ухвалив Кабмін сьогодні, 27 лютого, під час чергового засідання. У березні Національна служба здоров’я розпочне підписувати договори з аптеками по всій країні, а з квітня НСЗУ почне оплати аптекам за програмою.

У МОЗ пояснюють, що перехід програми «Доступні ліки» до НСЗУ дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт видали.

«Наприклад, якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра не поряд з домом, а у сусідньому селі чи місті, тепер отримати ліки за рецептом  ви можете в зручній для вас аптеці. Не обов’язково отримувати ліки в аптеці, що знаходиться поряд з вашим лікарем», — кажуть у міністерстві.

До квітня в аптеках-учасницях програми «Доступні ліки» встановлять спеціальне програмне забезпечення, і вони підпишуть договори з Національною службою здоров’я.

Читайте також: Постійний зв'язок із лікарем та сучасна лабораторія. Що дає декларація з лікарем приватної клініки

У МОЗ зазначають, що скористатися програмою «Доступні ліки» можуть лише ті пацієнти, які підписали декларацію. Тобто електронний рецепт їм може видати лише той лікар, з яким вони уклали договір. Після виписки електронного рецепта пацієнту має прийти SMS з кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці у вигляді: «ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Важливо перед виписуванням рецепта уточнити, чи правильний номер мобільного телефону вказаний у декларації.

Відтак пацієнт звертається до будь-якої аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки», називає номер електронного рецепта, а провізор пропонує йому на вибір наявні ліки. Пацієнт обирає препарат та називає код підтвердження з SMS. Якщо потрібних ліків немає в аптеці, пацієнт може звернутися до іншої.

Додамо, що програма «Доступні ліки» запрацювала 1 квітня 2017 року. З того часу до неї долучилася кожна третя аптека країни, а пацієнти отримали ліків на понад 1,7 млрд грн за понад 33 млн рецептів. Повний перелік аптек на мапі України можна переглянути за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!