З понеділка бігатиму! 6 порад, як робити це з користю і без травм

5846 0
Ранкові або вечірні пробіжки – чудовий спосіб тренувань, який зробить вас сильнішими та більш здоровими. Проте завжди потрібно бути уважним до себе та добре готуватися, щоб не отримати травму.
фото: slimfaq.in.uа

фото: slimfaq.in.uа

На цьому наголошує керівниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. За її словами, травми під час пробіжок можуть трапитися як з досвідченими бігунами, які не розрахували власних сил та перевантажили організм, так і початківцями, чиї м'язи ще не звикли до інтенсивних тренувань. 

Читайте також: Тарілка здорової їжі. 10 порад для збалансованого харчування

Пропонуємо ознайомитися з порадами щодо того, як запобігти травмам:

1. Обирайте правильне взуття.
Важливо обирати спеціальне спортивне взуття для бігу. Це не обов’язково мають бути дорогі брендові кросівки. Передусім потрібно звертати увагу на якість взуття, його зручність та призначення.

2. Розімніться перед пробіжкою та після (щоб розігрітися та поступово охолонути).
Перед початком пробіжки потрібно присвятити 5-10 хвилин розігріву (швидкої спортивної ходьби або починайте пробіжку дуже повільно). Таким чином ваші м’язи зігріються, що допоможе запобігти травмам. Після пробіжки продовжуйте рухатись у помірному темпі або пройдіться 5-10 хвилин. Це заспокоїть ваше тіло.

3. Збільшуйте інтенсивність тренувань повільно та поступово.
Не піддавайтеся спокусі збільшити темп пробіжки або відстань занадто швидко. Крім того, кожне поступове збільшення навантаження потрібно закріпити – наприклад, пробігти відстань хоча б 3-4 рази, перш ніж збільшувати навантаження далі.

4. Якщо ви все ж таки травмувалися, не починайте знову бігати, якщо ще відчуваєте біль.
Почекайте, поки повністю одужаєте та відновите сили. За потреби зверніться до лікаря.

5. Водночас не розчаровуйтеся у заняттях бігом.
Перед початком тренувань рекомендують поставити перед собою мету – пробігти марафон, наприклад. Якщо у вас є конкретна мета і ви розумієте, що маєте над чим працювати далі, ви, швидше за все, відновите тренування навіть після серйозних травм.

6. Корисно також мати «партнера по бігу».
Якщо у вас виникла травма, а ваш друг чи подруга продовжує тренуватися, то ви теж повернетеся до тренування, коли одужаєте. В Україні зараз дуже активно розвивається культура бігу і регулярно відбуваються заходи, підготовка до яких буде прекрасним стимулом та нагодою знайти нових друзів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!