Україна

Як паліативним хворим безкоштовно або з доплатою отримати знеболювальні

590 0
Паліативні хворі можуть отримати безкоштовно або з частковою доплатою знеболювальні лікарські засоби.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Паліативні пацієнти можуть отримувати знеболювальні лікарські засоби безоплатно або з невеликою доплатою. До програми реімбурсації «Доступні ліки» включено шість препаратів Морфіну в таблетках – чотири безкоштовні та два з доплатою. Міністерство охорони здоров’я опублікувало інструкцію.

Щоб почати отримувати знеболювальні для паліативних хворих, потрібно:

  • Звернутися до сімейного або лікуючого лікаря для встановлення діагнозу. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз «хронічний біль» і створить електронний рецепт:

 

Пацієнтам із онкологією: звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Пацієнтам із розладами психіки та поведінки: звернутися до психіатра.

Іншим паліативним пацієнтам: звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. Далі звернутися до сімейного лікаря, який створить електронний рецепт.

Читайте також: Психлікарню на Кульпарківській кардинально змінять. Інтерв'ю з директором

На окупованих територіях та в зоні бойових дій лікар може виписати як електронний, так і паперовий рецепт – він так само дійсний в аптеці.

  • З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки». Термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.

 

  • Також не забувайте брати з собою телефон, на який прийшли номер рецепта і код його погашення.

 

  • Покажіть рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, які анальгетики повністю безоплатні, а за які потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує Національна служба здоров'я України.

 

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv побувало у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні, в якій зараз на лікуванні 790 пацієнтів. Це, зокрема, військові та ВПО. Як в лікарні розвивають реабілітацію, що для них зараз є найбільшою проблемою та з якими діагнозами тут лікують військових – читайте у інтерв’ю.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!