Як пішоходам не дратувати водіїв. 9 порад, які допоможуть кожному

10965 3
Не даремно кажуть, що найдисциплінованіший пішохід — це водій. Пішоходи, які ніколи не були водіями, недостатньо обізнані в правилах дорожнього руху.
ілюстративне фото: Styler

ілюстративне фото: Styler

Досить часто пішоходи, перетинаючи вулицю, користуються правилом «пішохід завжди має рацію», порушуючи при цьому правила дорожнього руху і створюючи аварійні ситуації. Засновник школи водійської майстерності REGA Тарас Рега каже, що на вулицях усім учасникам дорожнього руху слід поважати один одного та бути відповідальними за свою безпеку, а також дає кілька порад пішоходам, як уникнути аварійних ситуацій.

Перш за все, і водій, і пішохід мають розуміти — будь-хто має право на помилку. Навіть якщо пішохід переконаний, що він стоїть на «зебрі» і його мають пропустити, існує немало факторів, які можуть у результаті призвести до аварії. На жаль, загальна обізнаність у правилах дорожнього руху серед пішоходів — особливо серед тих, які ніколи не були водіями, — є недостатньою. Проте і для них у ПДР є окремий розділ про їхні права та обов’язки. Для початку рекомендую їх прочитати.

Основні правила стосуються перетину вулиці. Для цього існують регульовані і нерегульовані наземні, над- і підземні переходи. Якщо таких переходів немає поруч, перейти вулицю дозволяється на перехрестях по лінії тротуарів або узбіч. Якщо в зоні видимості немає перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху, то її можна перетнути під прямим кутом, переконавшись у відсутності небезпеки. Рухатися пішохід може по тротуарах і пішохідних доріжках. Якщо їх немає — по велодоріжках або узбіччях, тримаючись якомога правіше, аби не заважати транспорту.

Читайте також: Місто, недружнє до водіїв. Чому у Львові їздять не за правилами, а як вийде

Це правила, яких має дотримуватися кожен пішохід, а ще я хочу дати кілька порад — очевидних і не дуже.

  1. Пішохід завжди має пам’ятати, що він теж має переконатися в безпечності своїх дій. Автомобіль не зупиняється миттєво, а якщо й зупиниться, то в нього може в’їхати інший. Тому вулицю навіть на переході потрібно перетинати плавно і обережно.
  2. Якщо ви переходите дорогу, добре мати зоровий контакт з водієм — так ви переконаєтеся на 100%, що він точно вас побачив і пригальмував саме для того, аби вас пропустити.
  3. Часом пішоходи викочують дитячі візочки на проїжджу частину або ж не втримують своїх песиків у межах пішохідної зони і навіть не думають про те, що це створить небезпеку для дитини у візочку та дискомфорт для водія. Тож слідкуйте не лише за собою, а й за тими, хто і що є з вами.
  4. Намагайтеся не йти по краю тротуару і не стояти на ньому, адже авто при русі може вас зачепити.
  5. Не перебігайте дорогу — ні на пішохідному переході, ні в невстановлених місцях. Нагадую, що автомобіль не зупиняється миттєво. Якщо водій вас пропускає, дійдіть до межі машини і перевірте, чи ніхто його не обганяє. Інший водій може подумати, що автомобіль паркується чи зупинився з іншої потреби, не побачити вас і збити.
  6. Звертайте увагу на дорожні знаки. Звичайно, першочергово — на знак пішохідного переходу, який варто перетинати по «зебрі», а не за кілька метрів від неї. На регульованих переходах дотримуйтеся сигналів світлофора. Пам’ятайте, що так само на світлофор звертає увагу й водій. Також є знаки, що позначають спільні зони користування для пішоходів, велосипедистів та авто, і в них важливо бути особливо уважними та обережними.
  7. Якщо ви змушені рухатися по загальній дорозі, де немає тротуарів, тим більше в темну пору доби, потрібно мати світлий одяг або якісь світловідбивальні елементи на ньому. Загалом світлий одяг завжди вітається, адже в ньому пішохода легше помітити.
  8. Батькам варто навчати своїх дітей правилам дорожнього руху змалечку і подавати їм позитивний приклад. Дітей, особливо дошкільнят, часто не видно за запаркованими машинами, і якщо вони раптово вибіжуть на дорогу, аварії уникнути важко. Навчіть дітей, що потрібно зупинитися чи сповільнити рух, оглянути проїжджу частину, залучайте дитину до спостереження за ситуацією на дорозі. Крім того, коментуйте свої рухи — поворот голови для огляду вулиці, зупинку. Також зверніть увагу дитини на транспортний засіб, який готується до повороту, розкажіть про сигнали, які про це повідомляють. І, звичайно, навчіть не виходити на проїжджу частину, наприклад, з-за авто чи з кущів, не оглянувши вулицю перед тим. Водіям, у свою чергу, теж варто пам’ятати, що особливо біля шкіл чи садочків є ймовірність появи дитини на проїжджій частині, і їхати повільніше, тримати дистанцію, зважати на запарковані авто.
  9. Якщо аварія вже сталася і є потерпілі чи збитки авто, обов’язково викликайте поліцію і/або швидку. Ситуацію потрібно вирішувати в межах чинного законодавства. Якщо шкоди немає, усі цілі і здорові, постарайтеся порозумітися і погасити конфлікт. Звичайно, у таких випадках емоції зашкалюють, але спробуйте їх втихомирити і спокійно пояснити свою точку зору. Конструктивна дискусія приведе вас до спільного знаменника.

Загалом завжди мають бути взаємні повага і розуміння з боку усіх учасників дорожнього руху. Крім того, як на мене, поліція мала б більше працювати з пішоходами, роз’яснювати їм правила дорожнього руху і відповідальність за їхнє порушення. Підвищення штрафів, та і взагалі їхня наявність також сприятиме дотриманню ПДР і пішоходами, і велосипедистами, і водіями. Якщо навіть пішохід заплатить один, два, три рази 51 гривню за те, що перебіг вулицю у невстановленому місці чи на червоний сигнал світлофора, наступного разу він вже добре подумає, чи робити таке знову. Будьте добрішими до інших учасників дорожнього руху, адже вони можуть не знати того, що знаєте ви.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv оголосило у Львові Рік комфортного пересування і присвячутиме особливо багато уваги питанням мобільності у місті і комфорту пересування. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні.

Додамо, що медіа-хаб «Твоє місто» наприкінці 2017 року у співпраці з соціальною ініціативою УГКЦ «Хтось не зробить», Патрульною поліцією Львівщини і за підтримки соціально відповідального бізнесу запустив інформаційно-просвітницький проєкт «Безпечні дороги».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
25 Липня, 2019 16:09
... а для бидлоти, яка позаставляла всi тротуари своiм гiмном на колесах, поради будуть?
чи бидло в нашiй краiнi недоторкане?
24 Липня, 2019 19:38
Андрій Міщенко Непогано і водіям пам'ятати про розділ 18.1, щодня бачу таких, що набирають швидкість при наближенні до пішоходного переходу в надії "розлякати" пішоходів
24 Липня, 2019 18:10
Леонід 98% відсотків пішоходів (які не мають посвідчення водія) не знають і не підозрюють про 4 розділ правил дорожнього руху, тим паче про те що прописано в розділі 4.14 і прописаних там підпунктів.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!