Змінити екосистему. Чому ми оголосили у Львові Рік комфортного пересування

6057 0
Розкоркувати Львів, зробити транспорт комфортнішим, вивільнити простір для велосипедистів та пішоходів, подбати про кожного, хто в той чи інший спосіб пересувається містом. Медіа-хаб «Твоє місто» оголошує 2019-й Роком комфортного пересування у Львові.
Фото: Андрій Василюк

Фото: Андрій Василюк

Ми вже писали про те, що історія громадського транспорту Львова починається у ХVIII столітті. У 1880 році у Львові з'явився перший в Україні регулярний маршрут громадського транспорту – кінний омнібус. «Львівська газета» так описала подію: «Кінний трамвай опівдні почав пробну поїздку від свого депо вулицею Городецько-Янівською до Митної площі та в зворотному напрямку. […] Випробування пройшли доволі гладко, але трохи запізнились через те, що робочі вчасно не закінчили очистку колії від льоду та снігу...».

Читайте також: (Не)довести Львів до межі. Навіщо місту План сталої мобільності

І майже через двісті років можна прочитати повідомлення про те, як курсує громадський транспорт у Львові. Хтось скаржиться в управління транспорту чи на «Гарячу лінію» на несправність, хтось фіксує порушення графіків.

 

 

У 2017 році медіа-хаб «Твоє місто» запустив міську дискусійну платформу. За одним столом збирались експерти, міські урядовці, чиновники, громадські активісти, журналісти, аби знайти рішення для розвитку міста. Десятки таких дискусій у той чи інший спосіб зачіпали питання мобільності у місті.

Ми обговорювали, що необхідно для повноцінної роботи громадського транспорту Львова, аналізували, чи може вливання коштів у новий транспорт врятувати місто від колапсу. Також намагались розібратись, чому водії часто плутають демократією з анархією, чому на вулицях міста не завжди почуваєшся у безпеці та як можна стримати львів’ян від порушень правил дорожнього руху. Спільно з експертами та міськими урядовцями розглядали, як це працює в європейських країнах, та аналізували, який досвід може запозичити Львів. Власне, ця зустріч та розмова засвідчили, що Львів планує на «трієчку» і не завжди може ремонтувати вулиці по-європейськи.

Читайте також: Не згоріти до 2020-го. Що заважає Львову стати першим містом в Україні без маршруток

Наших читачів, які часто пропонували нам теми для дискусій, цікавило також, як розвиватиметься аеропорт та яких рейсів очікувати. Тривали дебати і щодо того, чи потрібен місту підземний паркінг та якою є стратегія розвитку міського електротранспорту. Ми спробували навіть дати відповідь на запитання, чи стане Львів першим містом в Україні без маршруток, як це обіцяє міська рада. А темі мобільності нам довелось присвятити декілька зустрічей, аби детально поговорити про інфраструктуру та організацію руху в місті, а окремо – про громадський транспорт.

Ми писали про мобільність так багато, що вирішили оголосити 2019-й Роком комфортного пересування у Львові. Ми розуміємо, що ця тема є вкрай важливою для наших читачів, та зобов’язуємось повідомляти ще більше новин, аналізувати інформацію, яка стосується мобільності у місті. Спільно з читачами чекаємо на стратегію розвитку громадського транспорту у Львові та організуємо дискусії за участі експертів, щоб наперед подумати, чи враховані у ній больові точки усіх учасників руху – велосипедистів, пішоходів, водіїв, пасажирів.

Читайте також: Півжиття в заторах. Як зробити центр Львова вільним для проїзду

Ми знаємо, що німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ допомагає міській раді, Інституту міста напрацювати План сталої мобільності Львова, і ставимо собі за завдання – проаналізувати ці рекомендації та простежити, чи будуть їх втілювати.

Наша редакція закликає вас також поділитись своїм ментальним простором та долучитись до покращення міської мобільності Львова, якої потребує кожен із нас. Свої ідеї та пропозиції можна надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначити «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі  думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!