Рейковий автобус для Львова

18188 2
Міський рейковий автобус дав би жителям міста і передмість можливість швидше та зручніше пересуватись з одного кінця Львова в інший, не вистоюючи в заторах.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Програміст Дмитро Хмарний зареєстрував петицію до Львівської обласної ради з пропозицією впровадити у Львові та околицях міський залізничний транспорт. Він розмірковує над тим, які переваги дала би місту та прилеглим населеним пунктам така новація.

Багато великих міст Європи мають добре розвинений міський залізничний транспорт. Йдеться не лише про трамвай чи метро, а й приміські поїзди. Щоправда, вони суттєво відрізняються від тих, які ми звикли бачити. Зазвичай, це ціла система різних напрямків і ліній, що зв'язують центр міста з околицями та передмістями і містами-супутниками. Вона інтегрована у громадський транспорт міста за допомогою єдиних квитків та зручних пересадок на інші види транспорту. Такий транспорт можна розглядати як розширену систему наземного метро з більшими вагонами і можливістю дістатись на дальші дистанції.

Що важливо, часто залізничні колії покривають і значну частину міста. Тобто можна дістатися не тільки з околиць до центру, а й зручно та швидко пересуватись у межах міста, не застрягаючи в корках, та пересідати на інший громадський транспорт.

S-Bahn в Мюнхені

У різних містах це називається по-різному, але загальна суть та ж сама. У Берліні це S-Bahn, у Парижі — RER, у Копенгагені — S-Tog тощо. Загалом вікіпедія каже, що це тип гібридного міського та приміського залізничного транспорту, який обслуговує міський регіон.

BHÉV у Будапешті

Це може бути велика павутина ліній, як у Мюнхені, чи просто декілька віток, які не перетинаються і сполучені в різних місцях із міським транспортом, як у Будапешті.

Таку систему можна було б впровадити і у Львові. У нас відносно непогано розвинуте залізничне сполучення. Львівська залізниця обслуговує багато регіональних приміських напрямків: Мостиська та Шкло на захід, Рава-Руська, Сокаль, Стоянів на північ, Тернопліь на схід та Ходорів, Стрий, Самбір на південь.

Але основна проблема наявних залізничних рейсів у тому, що вони розраховані на дальні сполучення, а поїзди їздять всього кілька разів на день, тому планувати свій час, орієнтуючись на них, доволі складно. Не залишається іншого вибору, як обрати маршрутку, щоб дістатись із околиць до міста чи навпаки.

Читайте також: У Львові центр міста та Рясне хочуть сполучити залізницею

Хоча набагато зручнішою була би можливість сісти на поїзд і, минаючи всі корки, доїхати до центру міста та навпаки у визначений період часу. Або, наприклад, з Білогорщі чи з Рясного доїхати до центру чи на Сихів.

Важливо було би інтегрувати цю систему в міський громадський транспорт, тобто мав би бути один квиток на весь транспорт, включно з приміськими напрямками.

Слід було би ввести зони, щоби визначати відстань від центру міста і вартість поїздки. Кожна зона мала б свій радіус і вартість квитків варіювалась би, залежно від вибраної зони.

Можливий варіант карти сполучень.

Ця карта зроблена для прикладу, щоб показати можливі лінії такої системи (зелена, червона та синя). Довжину ліній та станції треба було би визначати, залежно від пасажиропотоку в певному регіоні.

У 2009-му у Львові була спроба запровадити схожий вид транспорту, але через збитковість маршрут скасували вже наступного року. На мою думку, основна проблема тодішнього маршруту полягала в тому, що він був орієнтований тільки на жителів Сихова, а там колія проходить не надто вдало, щоби суттєво задовольнити транспортні потреби мешканців.

Маршрут став би більш затребуваним, якби його продовжили на десяток кілометрів, щоби жителі прилеглих сіл також могли ним регулярно користуватись.

Львівський міський рейковий автобус 2009 рік.

Зараз на Сихів курсує трамвай №8, який значною мірою вирішує транспорту проблему мікрорайону. Але для людей, які живуть далі — в Пасіках-Зубрицьких чи Давидові, — немає іншого вибору, як їздити маршрутками або власним транспортом.

Читайте також: Клаптикове місто. Навіщо Львову стратегії розвитку локальних громад

Наявна система залізничних колій у Львові не достатньо розвинена і гнучка для того, щоб використовуватись як суто міський транспорт, але достатньо непогана, щоб інтегрувати передмістя Львова в його загальну транспортну систему.

Такий транспорт міг би зменшити автомобільне навантаження на місто, дозволити людям швидше та зручніше пересуватись Львовом та околицями, а в перспективі (після електрифікації всіх ліній) стати екологічно чистим.

Проголосувати за петицію можна за посиланням.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
17 Квітня, 2018 21:31
Адріан Треба прокласти колію від станції Сихів до Санта Барбари, або й до автовокзалу. Тоді попит буде. А так кому охота йти 20 хвилин на станцію Сихів, якщо можна сісти в маршрутку і вже їхати.
Також можна прокласти колію до аеропорту. У майже всіх солідних містах така є.
17 Квітня, 2018 13:51
Володимир ідея хороша, але... Жодної конкретики в статті. Взагалі, за наявного стану речей, наявної мобільності пасажирів у Львові міська електричка не приживеться - тому що вона не йтиме через центр. А наразі більшість щоденної ділової активності зосереджено саме в центрі. МОжливі реальні варіанти міської "електрички" у Львові - це з Винник, Брюхович і Рясного, поки немає альтернативних автомобільних шляхів. Варіант Сихів-вокзал-Підзамче - теж не буде популярним, тому що а) на сихові колія пролягає крізь промзону, відносно далеко до житлових будинків, до неїдістатися + 5-10 хв. А для добирання на роботу - це важливо. Довго їде, зупинки на вокзалі і Підзамчі - наразі не затребувані. МОжливо, користувалася б попитом зупинка біля Палацу культури ім. Хоткевича, якщо там добудувати цивілізовану платформу, але це питання потрібно додаткво вивчати.
Варіант озвучений автором - про міські електрички до ближніх містечок - чи потрібно це Львову і чи вигідно? Це вирішується збільшенням рухомого складу по напрямках на Мостиська, Красне, Щирець. Хіба що варіант Мустомити-Львів був би екон22омічно доцільним.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!