Чи зможе Україна перейти із газу на електрику

2908 0
У Європі, безумовно, є міста, які перейшли з газу на електрику, від Бельсько-Бялої у Польщі і далі на Захід. Їх є багато. Але це не швидкий процес. Він потребує величезних інвестицій.
Фото: Greenpost.ua

Фото: Greenpost.ua

Росія вимикає головний газопровід до Європи і може далі продовжити скорочувати постачання газу. Нещодавно президент України Володимир Зеленський сказав, що замінити російський газ зможе електроенергія. Також колишній голова Нафтогазу Андрій Коболєв запропонував опалювати будинки електроенергією. Виконавчий директор Асоціації «Енергетичні міста України» Святослав Павлюк розповів, чи зможе Україна перейти із газу на електрику і які кроки реально втілити.

Читайте також: Зміна постачальника газу. Чому ми стаємо клієнтами «Нафтогазу»

ТЕЦ спалюють паливо і виробляють тепло та електроенергію, і я не розумію, що там ще можна поставити, щоби щось виробляти. Є вихідне паливо і вихідні два продукти. Я думаю, що кумулятивна спроможність, загальний об’єм теплової енергії, якщо її вимірювати в кіловатах і мегаватах, генерованої з газу, зараз, на мою думку, перевищує всю електричну енергосистему разом узяту.

В України фізично не буде можливості замістити стільки газу електроенергією, бо у нас просто немає стільки електроенергії. Адже в абсолютно незрозумілому стані перебуває найбільша у Європі Запорізька атомна станція, до якої ми не маємо доступу, вона нам непідконтрольна. По-друге, у нас мережі банально не витримають такого навантаження і просто перегорять. 

Можна це зробити у міру швидко лише в якихось фрагментах будинків, мережах у певних містах. Якщо у нас є якийсь район, де було 200 будинків, з яких залишилося 10, а всі інші розбомблені, і ми розуміємо, що не встигаємо перекласти мережі, то немає сенсу “ганяти” котельню у повній потужності. Якщо вона розрахована умовно на 500 мегават, а у нас навантаження буде 50, або й менше, у цих будинках, які вціліли і зайдуть в опалювальний сезон, то немає ніякого сенсу “ганяти” таку величезну котельню ТЕЦ, щоби обігріти ці будинки. Там коефіцієнт корисної дії буде нижче нуля. 

Читайте також: «Купіть ще два светри». Що буде з газом і чого очікувати львів'янам

Тому, перш за все, треба зробити обстеження мереж міста і стану будинків, зрозуміти, які заходять в опалювальний сезон, які не заходять, і тільки вже за результатами цього обстеження можна робити якісь висновки. Бо якщо мережа є нормальною, нічого не треба міняти, то треба дивитися, як забезпечити постачання палива. Можливо, ставити в резерв якісь контейнери на твердому паливі, можливо, відновлювати мазутні господарства, котрі були на всіх цих ТЕЦ, подивитися, що з цього вціліло і закачати мазут, – це все, що ми можемо встигнути за три місяці. 

Будь-які переробки котельних систем ТЕЦ займуть пів року, можливо більше. Це величезні системи, які потребують чимало людей, матеріалу, технічної документації – за три місяці цього не зробиш.

У Європі, безумовно, є міста, які перейшли з газу на електрику, від Бельсько-Бялої у Польщі і далі на Захід. Їх є багато. Але це не швидкий процес. Йдеться про величезні об’єкти і величезні інвестиції. 

Читайте також: У Львові розглядають два варіанти того, як можна буде зекономити на опаленні

Тому максимум, що ми за три місяці можемо зробити, – це поставити системи регулювання, можливо, замовити контейнерні котельні, до 5 мегават, щоби вони були в резерві, щоби в області був десяток котлів і можна було оперативно їх вставити і запустити, якщо в якесь місто «прилетіло». Треба мати резерв палива, мати людей, які все це зможуть змонтувати. Замінити ж велику ТЕЦ – нереально. 

Є міста, які перебувають на території відносної безпеки, там треба думати про якусь диверсифікацію, а є міста, які зруйновані, як той Кременчук, їх треба відновлювати. Можливо, піднімати якісь старі котли, старі котельні на підприємствах, які стоять законсервовані, якщо вони ще взагалі «дихають» та можуть працювати. 

Але відновлювати у повному об’ємі ТЕЦ я би теж не став, бо ми будемо знову мати проблеми у випадку «прильоту» ракети. Я би ставив дрібні і багато. А це, знову ж таки, дорого. Звичайно, треба зважати і на те, і на інше, але з погляду безпеки постачання дрібніших котелень будуть безпечнішими. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!